Júliusban folytatódik az egészségügyi szakápolók béremelése

Takács Péter: Azt kértem a kamarától, hogy tartózkodjunk a szélsőséges kommunikációtól.

Magyar Nemzet
2023. 05. 03. 8:52
null
Borítókép: Takács Péter (Fotó: Bach Máté)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Jelentős lépések előtt áll a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkársága a szektort érintő átalakítások miatt – hangsúlyozta az Indexnek adott interjújában Takács Péter. A Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára kiemelte, hogy egy jelentős népegészségügyi programon dolgoznak. Mint mondta, az idei év nagy kihívása a magán- és az állami szektor játékszabályainak tisztázása lesz. 

TAKÁCS Péter
Takács Péter államtitkár. Fotó: Soós Lajos

Az államtitkár a tavaly őszi eseményekre reagálva − amikor is az ügyeleti rendszer miatt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) gyakorlatilag bojkottra szólította fel a háziorvosokat − elmondta, hogy a kamarával korábban is csupán politikai jellegű vitáik voltak, de a szakmai párbeszéd soha nem szakadt meg. 

Néhány nappal ezelőtt Pintér Sándor belügyminiszter meghívta a egészségügyi vezetőket (kórházigazgatókat, kamarák, szakszervezetek vezetőit) egy értekezletre, ahol értékeltük a mögöttünk hagyott hónapokat, és bemutattuk az előttünk álló időszakra szánt terveket

− emelte ki az államtitkár. Mint mondta, a közös gondolkodás eredményeként sikerült azonosítani néhány olyan jellegű problémát, amelynek a megoldásán együtt dolgoznak majd a jövőben. Hozzátette: személy szerint törekedni fog a jó szakmai párbeszéd fenntartására. Takács Péter részletezte, hogy a mielőbb megoldandó kérdések között kiemelt helyen szerepel a háziorvosi pálya vonzóvá tétele a fiatal orvosok körében, illetve az egészségügyi ellátás különböző szintjei között újra kell osztani a kompetenciákat, méghozzá úgy, hogy lakóhelyhez közel tudják biztosítani azokat a diagnosztikus és terápiás lehetőségeket, amiket a népbetegségek területén a szakma indokoltnak tart. 

– Az új ügyeleti rendszer bizonyított, jól működik. A kamara részéről megvan a nyitottság, így újra megkezdtük a szerződés tárgyalását. Nem lesz nehéz dolgunk, mert gyakorlatilag csupán a mellékletekkel volt problémájuk. Annyit kértem, hogy mindannyian tartózkodjunk a szélsőséges kommunikációtól, mert hatékonyabban tudunk dolgozni, ha a tárgyalóasztal mellett higgadtan beszéljük meg a vitás kérdéseket, és nem üzengetünk a médián keresztül

− állt ki a korábban vitatott rendszer mellett az államtitkár, aki szerint

a MOK már megfelelőnek tartja a szerződést, és aláírásra ajánlja tagjai számára.

Takács Péter az interjúban beszélt arról is, hogy ennek az évnek a nagy kihívása a magán- és állami szektor viszonyának tisztázása lesz. Elmondta azt is, hogy átnézik a szakdolgozói kompetenciákat, mert a Covid-járvány alatt bebizonyosodott, hogy számos tevékenységhez nem kell orvosi végzettség, mert azokat a jól képzett szakdolgozók is el tudják látni. 

Orvoshiány? 

Az orvosok és ápolók hiányáról szóló felvetésre az államtitkár úgy reagált, hogy míg 2011-ben mintegy hatszáz új belépő rezidens volt a rendszerben, most pedig 1100 fő. Az orvosi béremelés szerinte kimondottan egy történelmi léptékű dolog volt: ma már egy kezdő szakorvosi fizetésből jó színvonalon meg lehet élni. 

– A szakápolóknál ugyanez a helyzet lesz: náluk kétlépcsős béremelést hajtunk végre, a következő lépés júliusban lesz. Ez azt jelenti, hogy egy 21 éve pályán lévő E kategóriás ápolónak – ők teszik ki a szakdolgozók jelentős részét, 37 600 fővel – az alapfizetése jelenleg 390 ezer forint, ami terveink szerint jövő márciusban körülbelül hatszázezer forintra fog emelkedni – vetítette előre Takács Péter.

Hozzátette azt is, hogy 2021-től kezdték hazánkban bevezetni az innovatív robotsebészeti technológiákat, elsőként az Országos Onkológiai Intézetben és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben, majd később a Semmelweis Egyetemen nyílt erre lehetőség, így a robotasszisztált sebészet hazánkban már közfinanszírozott módon elérhető. 

Borítókép: Takács Péter (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.