időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Brüsszel eltörölné a rezsicsökkentést

Magyar Nemzet
2023.06.02. 11:30 2023.06.02. 14:52
Brüsszel eltörölné a rezsicsökkentést

Brüsszel eltörölné a rezsicsökkentést: ahogy arról lapunk is beszámolt, az Európai Bizottság tavaszi csomagjának bemutatásakor kijelentette: a tagállamoknak fel kell számolniuk a hatályban lévő energiatámogatási intézkedéseket 2023 végéig. 

− Azt javasolják, hogy tegyük tönkre a magyar gazdaságot és embereket. Amit kérnek, az megszorítás – fogalmazott ma reggel Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arra reagálva, hogy az Európai Bizottság azt ajánlja a magyar kormánynak, hogy szüntesse meg a rezsicsökkentést. A miniszterelnök közölte, hogy az intézkedés fenntartásában a magyar társadalomban pártpolitikán túli egyetértés van. – Magyarországnak ki kell állnia az érdekei mellett – szögezte le a kormányfő. Kiemelte, hogy minden javaslatot, ami a megszorítás irányába vezet, azt el kell vetni, továbbá jelezte, hogy a költségvetés megalkotása nemzeti hatáskörbe tartozik.

 

Nyílt támadás Brüsszel irányából

Ahogy korábban a Magyar Nemzetnek is rávilágítottak elemzők, 

a brüsszeli ajánlás politikai támadásnak tekinthető. 

− A kettős mérce alkalmazása egyre gyakrabban tetten érhető Magyarországgal szemben, ha a homályos uniós értékek vagy a megfoghatatlan jogállamisági kérdések kerülnek napirendre Brüsszelben. Ezt már sajnos megszoktuk. Az azonban, hogy konkrét ügyekben tesz különbséget országok között a bizottság, túlmegy azon a határon, melyet betudhatunk egyszerű politikai támadásnak – jelezte a Magyar Nemzet megkeresésére a Nézőpont Intézet elemzője a brüsszeli ajánlásokkal kapcsolatban. Pálfalvi Milán szerint az államadóssággal kapcsolatos ajánlások kötelezővé tétele meglehetősen alantas, célzott támadás hazánk ellen. 

A XXI. Század Intézet kutatója, Petri Bernadett lapunknak kifejtette: 

az energiamegtakarítás ösztönzése és az energiatámogatási intézkedések egymással ellentétbe állítása egy téves alapon nyugvó, indokolatlan konfliktus.

A zöldátállás és az energetikai beruházások meggyorsításának nem az energiatámogatási rendszer kivezetése, hanem az lenne a módja, ha Magyarország mielőbb hozzájutna az uniós forrásokhoz, hiszen a REPowerEU éppen ezeket a célokat szolgálja. Petri Bernadett hozzátette: a költségvetési ajánlásokat tekintve, gazdasági értelemben Magyarország jól teljesít.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2023. május 15-én (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.