„Magyarország nem aszerint táncol, ahogy Brüsszel fütyül”

Pálfalvi Milán szerint egyre gyakrabban tetten érhető, hogy kettős mércét alkalmaznak hazánkkal szemben, azonban Magyarország sosem engedett a nyomásnak.

Magyar Nemzet
2023. 05. 26. 18:06
VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles
Brüsszel, 2023. május 15. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (j) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2023. május 15-én. MTI/AP/Virginia Mayo Fotó: Virginia Mayo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kettős mérce alkalmazása egyre gyakrabban tetten érhető Magyarországgal szemben, ha a homályos uniós értékek vagy a megfoghatatlan jogállamisági kérdések kerülnek napirendre Brüsszelben. Ezt már sajnos megszoktuk. Az azonban, hogy konkrét ügyekben tesz különbséget országok között a bizottság, túlmegy azon a határon, melyet betudhatunk egyszerű politikai támadásnak – jelezte a Magyar Nemzet megkeresésére a Nézőpont Intézet elemzője a brüsszeli ajánlásokkal kapcsolatban. Ismert, a bizottság a hét elején azt javasolta Magyarországnak, hogy törölje el a rezsicsökkentést, az erre szánt pénzt pedig fordítsa az államadósság csökkentésére. 

Pálfalvi Milán szerint az államadóssággal kapcsolatos ajánlások kötelezővé tétele meglehetősen alantas, célzott támadás hazánk ellen. Ennek az eszköznek az alkalmazása ugyanis számokkal kimutatható részrehajlást igazol. 

Vagyis annak már a látszatára sem adnak, hogy itt egyenlő bánásmódról lenne szó az európai országok között. A soros kényszerítő eszközt tehát most úgy hívják, a rezsicsökkentés kivezetése az államadósság mérséklése érdekében

– tette világossá az elemző. 

Nem Brüsszel kormányoz!

– Nem az ajánlást készítők ülnek a kormánynál. Se nálunk, se más országok esetében. Következésképpen nincs szükségünk rá, hogy a partvonalon túlról bekiabáljanak nekünk, hogyan csináljuk – válaszolt arra a felvetésre, mely szerint jelentősen eltérnek az eszközök, melyeket egyes országoknak javasolt a bizottság.

Pálfalvi Milán szerint ez az egész kérdéskör a nemzeti szuverenitásról, annak csorbításának kísérletéről szól Brüsszel részéről. 

– A magyar államadósság helyzete tehát sok uniós országéhoz képest jobb, ezért is érthetetlen a bizottság „aggódása” a költségvetési egyensúlyunk miatt. 

Persze ez nem is erről szól a részükről, hanem az ideológiai, politikai nyomásgyakorlásról

– vélekedett a Nézőpont Intézet elemzője.

Pálfalvi Milán hozzátette: „a pénz és a hatalom Brüsszel mozgatórugói.” – Emlékezhetünk például Katarina Barley német szociáldemokrata EP-alelnök korábbi kijelentésére, miszerint Magyarországot pénzügyileg ki kell éheztetni – idézte fel. Szerinte úgy gondolhatják Brüsszelben, ha nem tudták a magyar választókat „jobb belátásra” bírni, akkor meg kell büntetni őket. 

– Ezt egyébként sokféle eszközzel megpróbálták már, de az Orbán-kormányon sosem jutottak át. A rezsicsökkentés eltörlésére tett ajánlás tehát egy sokadik eszköz ahhoz, hogy gyengítsék a magyar kormányt, hazánk szuverenitását – mondta az elemző. 

Ahogy fogalmazott: „Brüsszel követő üzemmódban van, végrehajtó szerepet játszik, így sosem fogja megérteni, hogy Magyarország nem aszerint táncol, ahogyan ők vagy a megrendelőik fütyülnek.” – Ezt a csatát az IMF már egyszer elbukta hazánkkal szemben. Brüsszel sem fog másként járni – zárta gondolatait Pálfalvi Milán.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2023. május 15-én (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.