A baloldali sajtó is Karácsonyt cáfolja

Semmilyen törvényi gátja nincs annak, hogy Karácsonyék sebességmérőket helyezzenek ki a főváros útjaira – számolt be a magát tényellenőrnek nevező Lakmusz.hu internetes oldal. Írásukban tényekkel alátámasztva cáfolták meg a főpolgármester vádját, miszerint a kormány akadályozza a köznyelvben traffipaxnak hívott eszközök telepítését, amelyekkel csökkenthető lenne a súlyos közúti balesetek száma. Hogy Karácsony miért hadovázott erről, annak feltehetően politikai céljai lehetnek.

Munkatársunktól
2023. 07. 07. 16:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem derül ki, miként akadályozza az állam, hogy az önkormányzatok sebességmérő kamerákat telepíthessenek a területükön – írta elemzésében a Lakmusz.hu nyilvánosan elérhető információk alapján. 

Mint rámutattak, a fővárosban is látható precedens arra, hogy kerületi önkormányzatok saját finanszírozásból a rendőrséggel együttműködve kezdeményezik és finanszírozzák sebességmérő kamerák felállítását. 

Több önkormányzat a saját illetékességi területén is dolgozik a járműforgalom lassításán sebességkorlátozó táblák és fizikai lassító útelemek kihelyezésével, de a leggyakrabban traffipaxokat vagy traffiboxokat telepítenek. Így tesz a II. kerület, ahol hét traffibox telepítését saját forrásból finanszírozzák és a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal (BRFK) együttműködve telepítik, de ezt tervezi az I. és a XVIII. kerület is. 

Mint emlékezetes, Karácsony Gergely főpolgármester múlt heti Facebook-bejegyzésében felfoghatatlannak nevezte, hogy „hiába van tökéletes technika a gyorshajtás kamerás büntetésére, a hatóságoknak valahogy mégsem sikerül ilyeneket felszerelni sem a városban, sem a magyar autópályákon”. Hozzátette, a tétlenségen túl az állam még akadályozza is, hogy „legalább az önkormányzatok felszerelhessenek ilyen kamerákat”. Karácsony a poszt közzététele után röviddel már 48 új sebességmérő kihelyezésének előkészületeiről beszélt, de állami akadályozásról itt már nem ejtett szót. 

Budapest első embere a Harminckettesek terén történt halálos gázolás után négy új sebességmérő kihelyezését ígérte meg Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitánnyal közösen, kettőt a Ferihegyi reptérre vezető gyorsforgalmi útra, egyet a csepeli Weiss Manfréd útra és egyet a 6-os főút XXII. kerületi szakaszára. A BRFK a megállapodásról azt nyilatkozta, hogy a sebességmérő eszközöket és a szükséges szoftvert a BRFK biztosítja, míg a telepítéshez nélkülözhetetlen talapzatok kiépítését és az áramellátást a fővárosi önkormányzat vállalta. A

 kerületi önkormányzatok és a rendőrség kooperációjának, valamint a fővárosi önkormányzat és a BRFK közötti, négy kamera telepítéséről szóló együttműködésnek a tükrében különösen félrevezető a jelenlegi felállást akadályozásnak nevezni 

– vonta le a következtetést a baloldali portál. Karácsony Gergelytől és a fővárosi önkormányzattól e-mailben kérték a Facebookon leírtak pontosítását, továbbá az Árpád hídi gázolás kapcsán területileg érintett III. kerületi önkormányzatnál érdeklődtek, tervezik-e sebességmérő kamerák kihelyezését a kerület legproblémásabb útszakaszain, de eddig még nem érkezett válasz egyik féltől sem – közölték.

A tények nem igazolják Karácsony Gergely kijelentéseit, a főpolgármester az elmúlt napok, hónapok emberi tragédiáit próbálja politikai céljaira használni. Mint azt korábban a Magyar Nemzet megírta, információink szerint Karácsony hónapok óta nem válaszol a BRFK-nak arra a levelére, amelyben a rendőrség négy traffibox kihelyezéséhez kért segítséget, a főpolgármester emberei pedig nem oldották meg a rendőrség kéréseit. 

 

Borítókép: Karácsony Gergely handabandázik (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.