Az Amnesty padfestős elnöke az iskolákból való kitiltásuk miatt kesereg

Vig Dávid úgy véli, hogy minél többet akcióznak, annál több LMBTQ-ember bújik majd elő, ezért fontos a ferencvárosi szivárványos pad is, amit ma barnáról ismét szivárványosra festettek az Amnesty aktivistái.

Magyar Nemzet
2023. 07. 13. 15:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ferencvárosi pad ügye kapcsán közölt terjedelmes írást a magyarországi LMBTQ-közösség helyzetéről a 444.hu blogján Vig Dávid. Az Amnesty International Magyarország elnöke is beszédet mondott a IX. kerületi LMBTQ-pad átadásán. Szerinte a nemzeti együttműködés rendszere évek óta szisztematikusan csorbítja a szexuális és nemi kisebbségek jogait az alaptörvénytől kezdve a két éve hatályba lépett propagandatörvényen  és a jogalkalmazási gyakorlatán át rendszerszinten tesz azért, hogy „másodrendű állampolgárok legyünk”. 

Vig állítása szerint a kormányzati politika célja az LMBTQ-közösség és civil szervezet nyilvánosságból való kiradírozása. A szervezet elnöke egészen konkrétan azt nehezményezte, hogy nem mehetnek be az iskolákba érzékenyíteni, továbbá azt sérelmezi, hogy meleg karaktereket is tartalmazó könyveket fóliázott le a Libri.

Nem jelenhetünk meg filmekben, nem mehetünk az iskolákba órákat és képzéseket tartani, és le kell fóliázni azokat a könyveket, amik rólunk szólnak. Azért akarnak kiradírozni bennünket, mert azok vagyunk, akik

– hangsúlyozta az elnök. 

Állítása szerint ebben a „szörnyen nyomasztó kontextusban” próbálnak helytállni, akcióiknak pedig – mint a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban indított népszavazás elszabotálására tett próbálkozások vagy éppen a Tompa utcai szivárványos pad – van egy pozitív hozadéka is. Eszerint 

lépésről lépésre többen látják, hogy milyen LMBTQI embernek lenni, és egyre többen mernek előbújni családjuknak, barátaiknak. 

Magyarán minél több pénzt és energiát fordítanak az LMBTQ-propagandára, annál többen fognak a szexuális kisebbségek táborához csatlakozni.

Vig panaszai kapcsán ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy 

az Amnesty a törvény ellenére is talál módot az érzékenyítésre. 

Jelenleg is futó Befogadó terek elnevezésű oktatási képzésük a magyarországi iskolákat és munkahelyeket célozza. Az Európai Bizottság által finanszírozott képzés kulcsszereplői az iskolában dolgozó tanárok, szakemberek, akik egy 16 órás ingyenes továbbképzésen vehetnek részt, amely után már el fognak igazodni az ­LMBTQ-fogalmak között, valamint tisztában lesznek a homofób- és transzfóbtörvény (gyermekvédelmi törvény) negatív társadalmi hatásaival. Ezenfelül ahol relevánsnak érzik, be tudják majd építeni a szexuális és nemi kisebbségeket érintő tartalmat az óráikba.

Az Amnesty International Magyarország másik legjelentősebb projektje az Összpont nevű diákverseny, ahol az szervezet aktivistái több hónapon keresztül képzik a fiatalokat. A verseny végeztével a diákok tevékenysége azonban nem ér véget, a szervezet segítségével folytatják az érzékenyítést.

Bántalmazási vádak 

Január elején az OpenDemocracy szervezet közzétette az Amnesty International néhány magyarországi alkalmazottjának zaklatásról és diszkriminációról szóló beszámolóját. Az öt sértett nő arról számolt be, hogy az Amnesty hazai kirendeltségénél képmutató módon viselkednek, amikor számonkérik a nők elleni diszkriminációt, miközben ők maguk követik azt el a hétköznapi gyakorlatban. A sértettek állítása szerint diszkriminációnak, bántalmazásnak és manipulációnak voltak kitéve. Később Vig Dávid, a szervezet elnöke azzal védekezett, hogy vezetőként követett el hibákat, de soha senkit nem bántalmazott. Szerinte a munkahelyi konfliktusok nem egyenlők az abúzussal és megfélemlítéssel.

Borítókép: Döme Zsuzsanna kerületi alpolgármester és Vig Dávid Amnesty-elnök a Tompa utcai szivárványos padon. (Forrás: Amnesty International Magyarország/Facebook) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.