Baranyiék éjszaka is őriztetnék az elhíresült ferencvárosi padot

Úgy tűnt, megrongálták a Tompa utca 17. szám alatt található padot a IX. kerületben. Később kiderült, csak az Amnesty tagjai lendültek ismét akcióba.

Magyar Nemzet
2023. 07. 13. 9:46
LMBTQ pad
Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön Baranyi Krisztina polgármester (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP), hogy éjszaka is őriztetni fogják a IX. kerületi elhíresült szivárványos padot. Azóta viszont a Mi Hazánk Mozgalom piros-fehér-zöld színűre pingálta az ülőalkalmatosságot. 

Fotó: Magyar Nemzet

Csütörtök reggelre egy kivételével az összes léc eltűnt a ferencvárosi padról, kiderült, hogy a nemrég eredeti állapotára visszafestett padot az Amnesty International aktivistái ismét szivárványszínűre festették.

A pad kálváriája éppen egy hete kezdődött, ekkor festették először szivárványszínűre, de a Fradi egy szurkolói csoportja hamar átfestette zöld-fehérre.

„Stop LMBTQ”

„Ez a város nem az a város. Ferencváros. Lassan Baranyi és a többi libernyák is megtanulhatná” – kommentálták akciójukat a FradiMob Facebook-oldalán. Az Amnesty International Magyarország nyomban feljelentést tett „bűncselekmény” miatt, majd újrafestette a padot. Az újrafestett pad láttán a szurkolói csoport reakciója sem maradt el. Mint írták: „Ez már hadüzenet! A libsik újrafestik a szivárványos padjukat Ferencvárosban. Kemény csapat” – fogalmaztak a Fradi-szurkolók, akik azt is megígérték, hogy az ügynek még lesz folytatása. 

Így is lett: kedd reggelre a Tompa utca 17. szám alatt található pad ismét zöld-fehér színű lett, a pad előtti térkövekre pedig fekete festékkel azt írták, „Stop LMBTQ”. A padot végül szerda reggelre hagyományos barna színűre festették le, valamint a következő papírlapra írt szöveget ragasztották rá: „Én csak egy pad szeretnék lenni. Ami jó mindenkinek. Neked is. Neki is. Nekünk.”

A padfestés ügyén a 444.hu és Ferencváros baloldali polgármestere is egymásnak feszült, a portál egyik publicistája ugyanis úgy vélte, hogy 

ez a történet valójában nem az LMBTQ-emberekről szól. 

Inkább arról, hogy Baranyai Krisztina és az Amnesty ezáltal igazolja azt, hogy kiáll a melegekért.

Attól, hogy van egy szivárványosra festett pad egy fővárosi kerületben, nem lesz jobb 2023-ban melegnek lenni Magyarországon. Attól, hogy ekörül a pad körül ilyen indulatok válnak még láthatóbbá, egy kicsit rosszabb lesz melegnek lenni 2023-ban Magyarországon

– fogalmazott a publicista. Baranyi nyilvános Facebook-posztban reagált az írásra, amelyben azt bizonygatta, hogy akárcsak a Pride, a pad is mérföldkő az LMBTQ-személyek életében. 

Közben tegnapi véleménycikkében folyamatosan nácizta a Tompa utcai padot zöld-fehérre festő Fradi-szurkolókat a Telex publicistája. Már csak a barnafestékes középenállók hiányoztak című írásában Sarkadi Zsolt összesen tízszer használja a náci szót, szerinte a nácikkal egy platformon állnak azok is, akik barnára festették vissza a hányatott sorsú padot. Mint írta, ebben a kérdésben nem lehet középen állni. 

Borítókép: Tompa utcai pad (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.