Nemi diszkriminációval vádolják a sorosista Amnestyt

Belháború zajlik a Soros-féle szervezetek között, miután az OpenDemocracy szervezet közzétette az Amnesty International néhány magyarországi alkalmazottjának zaklatásról és diszkriminációról szóló beszámolóját. Az öt sértett nő arról számolt be, hogy az Amnesty hazai kirendeltségénél képmutató módon viselkednek, amikor számonkérik a nők elleni diszkriminációt, miközben ők maguk követik azt el a hétköznapi gyakorlatban.

2023. 01. 06. 19:11
20221126 Budapest Pedagógus tüntetés Demonstráció Valódi nemzeti konzultációt az oktatásért címmel. Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Amnesty International NoÁr mozgalom Adom Diákmozgalom Szülői Hang Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet MN Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nyomást gyakoroltak magasabb beosztású vezetők egy női alkalmazottra, hogy hagyja abba a szoptatást, valamint többeket is rendszeres szóbeli és pszichológiai zaklatásnak vetettek alá – jelentette ki a Soros György érdekeltségébe tartozó Amnesty International (AI) néhány korábbi alkalmazottja a szintén a milliárdos spekulánshoz köthető OpenDemocracy nevű portálnak, megszegve a hallgatási tilalmat. Állításuk szerint az emberi jogi szervezet magyarországi irodájának öt korábbi munkavállalója szenvedett el diszkriminációt, bántalmazást és volt kitéve manipulációnak.

 Figyelemre méltó, hogy a bántalmazás éppen aközben történt, amikor a szervezet egy 56 oldalas jelentést készített Nem lehet megkerülni: nemi alapú diszkrimináció a magyar munkahelyeken címmel. Ez azért tekinthető képmutatásnak az OpenDemocracy szerint, mert a tanulmány azt volt hivatott sürgetni, hogy a hatóságok és a munkaadók tegyenek lépéseket a munkahelyeken tapasztalható nemi, illetve anyasággal kapcsolatos diszkrimináció megszüntetéséért. 

Az egykori alkalmazottak hozzátették: 

a képmutatás egy másik példája az volt, hogy az egy évig tartó szerződések váltak az új AI-munkavállalóknál a normává 2018 végétől. Akkoriban kritizálta ugyanis az AI aktívan a magyar törvényeket, amelyek lehetővé tették, hogy a munkáltatók rövid időre szóló szerződéseket adjanak, amelyek megkönnyítették a várandós nők elbocsátását. 

– A külvilágnak azt mutatjuk, hogy a nők egyenlővé tételén dolgozunk, s az Amnesty genderrel kapcsolatos munkájára, valamint a nők és a munkahely kapcsolatára összpontosítunk – nyilatkozta Burtejin Zorigt, az öt nő közül az egyik, aki az AI Magyarország genderprogramjának tisztségviselője és kampánykoordinátora volt 2020-ban. Feltette a kérdést: „Mi tényleg nem újítjuk meg egy állapotos nő szerződését? Akkor én nem lehetek a gendermunka nyilvános arca az Amnestynél.”

Egy másik alkalmazott nem kapta meg a szerződését a szervezethez csatlakozás után hat héttel. 

Az első szerződéskivonatban az állt, hogy értesítenie kell az AI-t, amennyiben várandós lesz vagy egy „reprodukciós beavatkozás” alá veti magát. 

Ebben azzal a joggal is felruházták az AI-t, hogy kérhessen orvosi igazolást, bár ezt a szerződés végső változatából eltávolították. Az öt nő közül ketten úgy érzik, hogy a szervezetnél pszichés és fizikai trauma tüneteitől szenvedtek.

A nők az AI-nél tapasztalt mérgező munkahelyi környezetről is beszámoltak, állítva, hogy egy szenior menedzsernek agresszív vezetői stílusa volt, amit más csoportvezetők is átvettek. A 37 éves Gere Zsófia állítása szerint nemi alapú diszkriminációt élt át, amikor visszatért a munkahelyére az AI irodavezetőjeként, miután megszülte gyermekét 2019-ben. Arról számolt be, hogy 

egy rutinszerű teljesítményértékelés során az egyik vezető megkérdezte, mikor fogja abbahagyni a szoptatást, továbbá azt kifogásolta, hogy ez megakadályozza majd a nőt az éjszakai üzleti utakon való részvételen. Ezenfelül a vezető arra is javaslatot tett, hogy Gere Zsófia részmunkaidőben dolgozzon, csökkentett fizetésért. 

Nem sokkal ezután a hölgy új munkahelyet talált és kilépett az AI-től, mire a vezető utalást tett arra, hogy sok barátja van Gere Zsófia új munkahelyén, ami a nő szerint a megfélemlítésére tett kísérlet volt. Hozzátette: arra is megkérték, fogadjon titoktartást, és írjon alá nyilatkozatot, amely szerint nem tapasztalt diszkriminációt az AI-nál, és nem ez volt az oka a felmondásának. Távozásának felgyorsítása érdekében ezt aláírta, ami szerint ha megszegi ezt, akár 2500 eurós büntetést is kiszabhatnak rá. Elmondása szerint az említett vezető azt is kijelentette: az iroda nem terápia, a személyzet mentális jóléte pedig nem a vezetőség felelőssége.

A sértettek között van Mérő Vera is, aki 2019 júliusáig volt az AI Magyarország kampánykoordinátora. Közösségi oldalán azt írta: „független” szakértőként egy olyan embert jelöltek ki, aki korábban tisztséget viselt a szervezetben – amelynek jelenleg is büszke aktivistája –, hogy ő végezze a vizsgálatban a meghallgatásukat. Mérő Vera úgy összegez: 

Mi csak egy független szakértői csapatot (vagy csak egyetlen, de legalább valóban független szakértőt) szerettünk volna, akik előtt feltárhatjuk a rendszerszintű abúzust és diszkriminációt, aminek az elszenvedői voltunk. Az Amnesty Magyarország elnökségének a nyilvánvaló célja az, hogy a botrányt elkerülje, és ezért, az eltussolás érdekében, mint mára nyilvánvalóvá vált, nem válogatnak az eszközökben.

Megkerestük az AI Magyarországot is, és arról kérdeztük, mit szólnak az őket ért vádakhoz. Válaszukban kijelentették: korábbi belső vizsgálatukban nem találtak bizonyítékot arra, hogy a panaszok megalapozottak lettek volna. Hozzátették: a panaszosokkal közösen egy helyreállító szemléletű folyamatba kezdtek, amely jelenleg is zajlik.

Borítókép: Az Amnesty International a budapesti pedagógustüntetésen (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.