„Nehéz lenne Orbán Viktor állításával vitatkozni”

Mráz Ágoston Sámuel szerint csak a politikai értelemben vakok mondhatják, hogy az Egyesült Államok egyeduralkodóként irányítaná a világot.

Magyar Nemzet
2023. 07. 22. 14:07
Tusványos Orbán Viktor
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor minden fontos témát érintett a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban: a globális, átalakult világot, Kína felemelkedésének hatását, az Európai Unió válságtüneteit, a helyes magyar politikát, valamint Magyarország elért és 2030-ra elérni kívánt eredményeit – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédével kapcsolatban Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet vezetője az M1 műsorában fontos mondatnak nevezte, hogy Magyarország kompromisszumkész taktikai ügyekben, de nem kompromisszumkész a történelmi távlatokhoz tartozó alapvető ügyekben, mint például a genderkérdés vagy a családok melletti elköteleződés, továbbá az is, hogy Kínával és a felemelkedő világ más részeivel a kapcsolatépítés és nem a bezárkózás politikáját szükséges folytatni, amit a világversenyben lemaradó Nyugat választani látszik.

Tusványos Orbán Viktor
Nagyon sokan voltak kíváncsiak Orbán Viktor tusványosi beszédére. Fotó: Bach Máté

Mint mondta, 

a kormányfő azon állításával, hogy Kína felemelkedett, nehéz lenne vitatkozni. Tényleg csak a politikai értelemben vakok mondhatják, hogy az Egyesült Államok dominálná és egyeduralkodóként irányítaná a világot. Minden statisztika alátámasztja azt, hogy Kína utolérte az Egyesült Államokat, és ez nem egy pillanatnyi állapot, hanem a következő évtizedek realitása

 – fogalmazott az elemző, aki úgy véli, Kína számára beavatkozási kísérlet az egyetemes értékekről beszélni, amelyek nem mások, mint a nyugati világ értékei, ráadásul sokszor a liberális értékek.

Kiemelte azt is: az aranyérem-tulajdonos Egyesült Államok nagyon nehezen mond le a pozíciójáról, az amerikai elitbe ugyanis generációk óta beleivódott a tudat, a felelősségérzet, miszerint ők a világ irányítói és az ő értékrendjük szerint kell átalakítani a világot. A következő nemzedék feladata tehát, hogy ebben az átrendeződő világban elhelyezze Európát, Magyarországot, mert egész biztos: a következő évtizedek erről fognak szólni – állapította meg.

Amerikai érdekek

Kitért arra is, hogy a bezárkózó nyugati világ az eltávolodás, a kockázatcsökkentés politikáját folytatja, ennek része leválasztani Európát az olcsó orosz energiaforrásról, ami könnyen beláthatóan amerikai érdek, hiszen az amerikai palagáz lehet az orosz energia alternatívája. – Az orosz energiától való eltávolodás, az energiafüggőség felszámolása, amit hangoztatnak, valójában az elzárkózó Nyugat világa azért, hogy ne szoruljon rá a felemelkedő hétmilliárdos, a nyugatin kívüli világrészek nyersanyagaira, energiahordozóira – mutatott rá. 

A Nézőpont Intézet vezetője szólt arról is, hogy Orbán Viktor a budapesti CPAC-konferencián elhangzotthoz képest részletesebben és egy „szabadegyetemhez illő módon” fejtette ki gondolatait arról, hogy Magyarország nemet mond a migrációra, a genderideológiára és a háborúra. Mráz Ágoston Sámuel rámutatott, hogy a kormányfő az orosz–ukrán háborúval összefüggésben elmondta, az a fejlődési pálya, amit kijelölt Magyarországnak, a „háború meteorjába” ütközött, ennek hatása a háborúra adott szankciók okozta infláció miatt ma is érezhető. 

Mráz Ágoston Sámuel végül nagyon jelentős gondolatnak nevezte a kormányfő részéről azt is, hogy 2024 nyarára, az európai parlamenti és az önkormányzati választás időpontjára Magyarország akár kezelni tudja a meteor pályakibillentő hatását, és újra visszatérhet a 2030-as fejlődési pályára.

A Fidesz-frakció szerint Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédében megerősítette Magyarország békére törekvő álláspontját, továbbá világossá tette az elhibázott brüsszeli szankciókkal szembeni fellépés okait. A képviselőcsoport kiemelte: a Fidesz azt a politikát támogatja, amely megvédi a munkahelyeket, megvédi a családokat, megvédi a rezsicsökkentést és letöri a szankciós inflációt. A miniszterelnök előadásában ezek mellett tett hitet – hangsúlyozták.

Borítókép: Orbán Viktor, mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.