Euractiv: Orbán megvédi országa keresztény gyökereit

Még az esemény másnapján is kiemelten foglalkozik a nemzetközi sajtó Orbán Viktor tusványosi beszédével.

Homoky Réka
2023. 07. 23. 19:10
ORBÁN Viktor
Kászonjakabfalva, 2023. július 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ (háttal, k) a Mathias Corvinus Collegium (MCC) erdélyi és magyarországi diákjaival az MCC Kászonjakabfalva mellett létesített képzési központjában 2023. július 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton beszédet tartott Tusnádfürdőn, és az előadást követően kisvártatva meg is jelentek a reakciók a nemzetközi sajtóban. Amint arról a Magyar Nemzet beszámolt, a külföldi lapok nagy figyelmet szenteltek a magyar miniszterelnök tusványosi beszédének. A vezető orosz lapok, köztük a Gazeta.ru azt a részt emelték ki a beszédből, ahol Orbán Viktor Kína vezető szerepére tett utalásokat.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség vezető hírként hozta le, hogy OTP ellen indított ukrán támadás nem más, mint hungarofóbia. Az orosz hírügynökség kiemelte azt is, hogy a román külügy arra vonatkozó kéréseket fogalmazott meg Orbán Viktor számára, hogy miről beszéljen és melyik témát kerülje el. Az orosz szerkesztők fontosnak tartották a Telex.hu-t szemlézve kiemelni, akár politikai perpatvart is okozhat, hogy a román tiltólistát ismertette a magyar miniszterelnök. 

 

A miniszterelnököt idézve kiemelték, hogy az elmúlt háromszáz évben 16 olyan eset fordult elő, amikor egy trónkövetelő egy vezető világhatalom mellett találta magát, ebből 12 végződött háborúval. A Life.ru a Gazetához hasonlóan a kínai részt emelte ki részletesen, és így tett a Kommerszant is. 

A szlovén RTV arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor szerint az Európai Unió tavaly azon munkálkodott, hogy leváltsa a magyar kormányt, most pedig ugyanezt teszi Lengyelországgal.  

A francia Le Parisien azt emelte ki az Orbán-beszédből, hogy a magyar kormányfő bírálta az Európai Unión belül végbemenő népességcserét, a Reuters pedig azt írta, hogy Orbán Viktor ismét támadást intézett az EU ellen annak LMBTQ-offenzívája miatt, hozzátéve, hogy kormánya megvédi az országa keresztény gyökereit. 

Lényegében ezt emelte ki az Euractiv is, a beszámolót azzal kezdi, hogy Magyarország miniszterelnöke fellépést sürgetett az Európai Unió föderalista birodalma által szervezett népességcsere ellen, valamint azzal vádolta az EU-t, hogy LMBTQ-offenzívát folytat.  

Az EU elutasítja a keresztény örökséget, népességének pótlását migráció útján hajtja végre… és LMBTQ-offenzívát folytat

– idézte a portál a magyar miniszterelnököt. 

Az Euractiv arra is kitért, hogy a jelentős magyar közösséggel rendelkező romániai Tusnádfürdőn rendezett nyári egyetemen tartott beszédében Orbán Viktor azon reményét fejezte ki, hogy a jövő évi európai parlamenti választások megerősítik azokat a kormányokat a közösségen belül, amelyek elutasítják a Németország és Franciaország által képviselt föderalizmust. 

A cikk magyarázatként kihangsúlyozza, hogy a 2010 óta hatalmon lévő Orbán kormány 2021-ben egy olyan törvényt fogadott el, amely megtiltja a homoszexualitást és a nemváltást népszerűsítő anyagok használatát az iskolákban, arra hivatkozva, hogy meg kell védeni a gyerekeket az LMBTQ-propagandától. Az Euractiv aláhúzza, hogy a magyar kormány más kérdésekben is összetűzésbe került Brüsszellel, példaként említve a jogállamiságot, valamint a magyar média és az igazságszolgáltatás reformját.

Borítókép: Orbán Viktor Erdélyben (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.