Kiemelten foglalkoznak a külföldi lapok Orbán Viktor tusványosi beszédével

A legtöbben a kínai vezetőszerepről és az Európai Unióról megfogalmazott gondolatokat emelték ki.

Magyar Nemzet
2023. 07. 22. 17:12
NÉMETH Zsolt; TÕKÉS László; ORBÁN Viktor
Tusványos - 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - Orbán Viktor előadása Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz hírügynökség a Telex.hu-t szemlézte

A vezető orosz lapok részletesen foglalkoznak Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi beszédével. Több helyütt a Kína vezető szerepére tett utalását emelik ki. Így tesz a Gazeta.ru is, amely az „Orbán a Kína és az Egyesült Államok közötti lehetséges konfliktusra figyelmeztet” címmel közölt részletes beszámolót. 

A miniszterelnököt idézve kiemelték, hogy az elmúlt háromszáz évben 16 olyan eset fordult elő, amikor egy trónkövetelő egy vezető világhatalom mellett találta magát, ebből 12 végződött háborúval. A Life.ru a Gazetához hasonlóan a kínai részt emelte ki részletesen, és így tett a Kommerszant is. 

 

A TASZSZ orosz állami hírügynökség címlapon emeli ki Orbán Viktor beszédéből, hogy a támadás, amit az ukránok indítanak a magyar OTP ellen, nem más, mint a hungarofóbia megnyilvánulása.  A TASZSZ egy külön cikkben is elemzi tudósításban a magyar miniszterelnök azon kijelentését, hogy az Európai Unió olyan, mint egy régi bokszbajnok, aki mindenkinek megmutatja bajnoki övét, de nem hajlandó ringbe lépni. 

TASZSZ külön kitért Orbán Viktor beszédének nyitórészére, hogy Románia megpróbálja megszabni, hogyan és miről beszéljen. Az orosz szerkesztők fontosnak tartották a Telex.hu-t szemlézve kiemelni, akár politikai perpatvart is okozhat, hogy a román tiltólistát ismertette a magyar miniszterelnök. 

 

RIA orosz állami hírügynökség a kormányfő beszédéből mások mellett kiemelte, hogy 

a nyugati cégek nem sietnek elhagyni Oroszországot: 1400 nyugati cégből mindössze 8,5 százalék hagyta el az orosz piacot, a többiek 3,5 milliárd dollárnyi adót fizettek. 

És idézik Orbán Viktort, aki azt mondta, hogy „Európát le lehet választani az orosz energiáról, de ez valójában hatástalan és illúzió, mert Oroszországot nem lehet elvágni a világ többi részétől. Az orosz nyersanyagot megveszi valaki más, mi pedig közben szenvedünk a háborús inflációtól és elveszítjük a versenyképességünket.”

A Reuters Brüsszel elleni támadásról ír

A Reuters hírügynökség pedig azt írja, hogy 

Orbán Viktor ismét megtámadta az Európai Uniót, amiért az szerinte LMBTQ-offenzívát folytat, és kijelentette, hogy nacionalista kormánya megvédi az ország keresztény gyökereit.

A Reuters felidézte, hogy „a 2010 óta hatalmon lévő Orbán Viktor 2021-ben egy olyan törvényt fogadtatott el, amely megtiltja a homoszexualitást és a nemváltást népszerűsítő anyagok használatát az iskolákban arra hivatkozva, hogy meg kell védeni a gyerekeket az LMBTQ-propagandától, és ezzel kiélezte a vitát az EU-val. De más kérdésekben is összeütközésbe került Brüsszellel, többek között a jogállamiság, valamint a magyar média és az igazságszolgáltatás reformja miatt – emlékeztet a hírügynökség. A Reuters kitér arra, hogy a miniszterelnök szerint a föderalisták és a több hatáskört Brüsszelnek átengedni nem hajlandó nemzetek közötti egyensúly felborult, amikor Nagy-Britannia kilépett a blokkból, és most már csak Varsó és Budapest tartja magát a (föderalizmusellenes) álláspontjához, majd az inflációs gondokkal próbál érvelni a tudósító.

A Digi24 romániai híroldal szerint Orbán Viktor revizionizmust lobogtatott a tusványosi beszédében. A szlovén RTV pedig azt emelte ki, hogy Orbán Viktor szerint az EU tavaly a magyarországi kormány leváltásán dolgozott, most Lengyelországban is ezt teszi, és meg akarja akadályozni a Giorgia Meloni vezette olaszországi szélsőjobboldali kormány győzelmét.

A román külügyminisztériummal is vitába szállt, amely azt tanácsolta neki, hogy miről ne beszéljen mai beszédében, például a nemzeti szimbólumokról és a kisebbségek kollektív jogairól. Hangsúlyozta, hogy ezek a jogok léteznek, és az erdélyi magyarokat is megilletik. Ugyanakkor megismételte, hogy támogatja Bukarest csatlakozását a schengeni övezethez

– írja a szlovén médium.

 

 

A Le Parisien francia lap úgy véli, Orbán Viktortól nem ritka az Európai Uniót kritizáló szónoklat. „Az EU elutasítja a keresztény örökséget, és népességcserét szervez a migráció révén, jelentette ki az ultrakonzervatív vezető” – írja a lap, amely szerint Orbán Viktor azt állítja, hogy ő az illiberális értékek európai védelmezője, és „ezt a kifejezést először 2014-ben használta ugyanebben ugyanitt, ahol rendszerint nagyon virulens beszédeket tart”.

 

 

A román sajtó ellenséges hangnemben ír

A fősodrú román sajtó ezúttal alapvetően ellenséges hangnemben számol be Orbán Viktor szombati tusnádfürdői beszédéről. A tudósítások egy részében tudatosan félrefordítják az elhangzottakat, s revizionizmussal vádolják a miniszterelnököt, a tábor bejáratánál megjelent román nacionalista provokátorok érveit átvéve azt kifogásolják, hogy a szabadegyetem szervezői nem engedték az előadás helyszínére „a románokat”. A média kiemelte Orbán Viktor barátságos megfogalmazásait Marcel Ciolacu kormányővel kapcsolatban, Románia schengeni csatlakozásának támogatását és az ironikus megjegyzéseit a bukaresti külügyminisztérium előre összeállított „tiltólistájáról”, azaz azokról a témákról, amelyeket a magyar kormányfőnek mellőznie kellene beszédében.       

Ezúttal is megjelent jó néhány pozitív vélemény Magyarország miniszterelnökéről. Alexandru Petria író, újságíró Facebook-bejegyzésében azt írta, egy pici szuverenista csoport készen állt botrány okozni Orbán előadása alatt. 

Úgy gondolják, hogy így kell fogadni Európa egyetlen szuverenista országának vezetőjét. Igazi, nem irányított vezetőjét. Persze hogy egy diverzióról van szó, egy csoportól, akik meg vannak győződve arról, hogy a patriotizmus a népi ruhákban lengetett zászlókban merül ki. Mert egy Romániának kedvező kormányterv kidolgozására képtelenek

– fogalmazott Petria. Egy korábbi posztjában arról írt: alig várja, hogy elolvassa Orbán Viktor új beszédét.

Adrian Onciu író, publicista a Facebookon is olvasható véleménycikkében fals célpontnak nevezi Orbánt. Bírálja azt a fősodrú újságírók által követett stratégiát, hogy a magyar miniszterelnököt a román nép ellenségeként mutatja be, aki Putyinnal vállvetve próbálja ellopni Erdélyt. 

Orbán az egyetlen nyilvánvaló ellenzék az Európai Unión belül Ursula von der Leyen felelőtlen politikájával szemben. Az egyetlen ellenzék a Soros-birodalommal – azaz a CIA civil fiókszervezetével – szemben

– írta Onciu. Mint fogalmazott: a budapesti kormány álláspontja az Oroszországgal fenntartott kapcsolattal, a háborúval, a woke-ideológia támadásaival szemben száz százalékban korrekt, üdvözlendő és méltó. Szerinte fel kell tenni a kérdést, hogy kinek használ az, ha az európai patrióta erők nem tudnak egységesen fellépni. 

Bogdan Duca politikai elemző rövid Facebook-bejegyzésben fejtette ki véleményét: „Nem is olyan nehéz felfogni, hogy Orbán Viktor az egyetlen racionális, normálisan gondolkozó és bátor vezető az egész Európai Unióban. 

A cseh lapok szintén az Uniót ért kritikával foglalkoznak, és kiemelik, hogy a magyar kormányfő az oroszellenes szankciókat hatástalannak és magára az Unióra nézve károsnak nevezte. Szintén kiemelik az OTP feketelistán szereplését. Azt is írják, hogy a magyar miniszterelnök megerősítette, hogy megkapta a román külügyminisztériumtól a témák listáját, amelyekről nem beszélhet Romániában, és hogy ezzel kapcsolatban Orbán Viktor leszögezte: ha a román kormányfő érkezik Magyarországra beszédet mondani, akkor nem fogják korlátozni a témákat.

A bolgár sajtó pedig legfőképp azt emelte ki, hogy Orbán Viktor szerint a keleti nyitás jó ötlet, mert világgazdaságra van szükség, nem pedig egy zárt és merev Európai Unióra.

Orbán Viktor kigúnyolta a román politikai rendszert– írja egy cikkben a Der Standard német lap, amely kiemeli, hogy Orbánt ezt követően a román fél azzal vádolta, hogy szélsőséges vezetőként és nem államfőként viselkedik. Azt is kiemeli a lap, hogy Orbán Viktornak a román külügy meghatározta, miket nem mondhat a beszédében. A Der Standard ugyanakkor megjegyzi, hogy a román külügyminisztérium vagy a bukaresti kormány hivatalos nyilatkozata még várat magára, de a beszéd valószínűleg újabb mélypontot jelent a kétoldalú kapcsolatokban. Orbán Romániának is ígéretet tett a schengeni övezethez való csatlakozás támogatására, aminek gátlásáért Ausztria volt a felelős. Hazája jövőre veszi át az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét, és küldetésévé tette Románia schengeni csatlakozását – fűzi hozzá a német lap. 

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő (k) előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke (j). (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.