időjárás -3°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Így reagált a cseh kormányfő Orbán Viktor beszédére

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.07.22. 20:18 2023.07.22. 20:35
Így reagált a cseh kormányfő Orbán Viktor beszédére

Csehország szuverén állam és kormánya saját nemzeti érdekeit védi – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn elhangzott beszédére reagálva. A magyar kormányfő egyebek között azt mondta: 

az európai főderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen, s az eredményt mindannyian látjuk: a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki.

Orbán Viktor szavaira szombat este a cseh kormányfő, valamint a belügyminiszter reagált.

Csehország szuverén állam, kormányom nemzeti érdekeinket védi. Önállóan döntünk arról, mit szorgalmazunk, támogatunk vagy mit akarunk megváltoztatni az Európai Unióban

– jelentette ki a cseh miniszterelnök, akinek szavait Václav Smolka kormányszóvivő tolmácsolta újságíróknak. – Orbán (Viktor) máshoz volt szokva, mert Andrej Babis előző cseh kormányfő európai politikájában tőle függött. Ilyen értelemben frusztrációja érthető – mondta Petr Fiala, majd leszögezte: 

az abszurd megbélyegzések azonban biztosan nem járulnak hozzá a közép-európai országok szükséges együttműködéséhez. Ellenkezőleg, ez kölcsönös tiszteletet követel meg

– tette hozzá. Vít Rakusan kormányfőhelyettes és belügyminiszter a Twitter közösségi oldalon reagált a magyar miniszterelnök Csehországot érintő szavaira. 

Az egyetlen változás, amelyen Csehország viszonya az Európai Unióhoz keresztülment, az az, hogy az opportunizmusról áttértünk a konstruktív, közös értékeken alapuló európai politikára. Egyszerűen már nem az az álláspontunk, hogy adjátok nekünk oda a támogatásainkat, az eszeteket meg hagyjátok meg magatoknak

– írta a cseh miniszter a Twitteren.

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke (j). (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Orbán Viktor Tusványoson 2023

Euractiv: Orbán megvédi országa keresztény gyökereit

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.