Orbán Viktor: Záróbuli. Jövőre, veletek, ugyanitt!

Véget ért a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, a miniszterelnök beszédét hatalmas nemzetközi figyelem övezte.

Magyar Nemzet
2023. 07. 23. 9:42
Tusványos Orbán Viktor
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy sor fotóval búcsúzott Orbán Viktor a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábortól. „Záróbuli. Jövőre, veletek, ugyanitt!” – írta vasárnapi Facebook-posztjában a kormányfő. A miniszterelnök szombaton mondta el beszédét a rendezvényen, melyet az Alapjogokért Központ úgy összegzett: a korszak több mint egy rendszer, mert a korszakot kulturális áramlatok, kollektív meggyőződések és társadalmi szokások alkotják.

Orbán Viktor elmondta, az Európai Unió elvetette a keresztény örökséget, lakosságcserét hajt végre, és LMBTQ-hadjáratot folytat. A miniszterelnök szerint a világpolitikában napról napra haladunk az összeütközés felé, mert az első számú nagyhatalom azt látja, hogy a második helyre süllyed. Hozzátette: a világ jelenlegi egyensúlya helyett új egyensúlyt kell találni.

Orbán Viktor tusványosi beszédét hatalmas nemzetközi figyelem is övezte. Az orosz lapok zöme a miniszterelnök Kína vezető szerepére tett utalását emelték ki, a Reuters hírügynökség pedig úgy fogalmazott „Orbán Viktor ismét megtámadta az Európai Uniót, amiért az szerinte LMBTQ-offenzívát folytat, és kijelentette, hogy nacionalista kormánya megvédi az ország keresztény gyökereit”.

A fősodratú román sajtó ezúttal alapvetően ellenséges hangnemben számolt be Orbán Viktor szombati tusnádfürdői beszédéről.

A tudósítások egy részében tudatosan félrefordították az elhangzottakat, s revizionizmussal vádolták a miniszterelnököt, a tábor bejáratánál megjelent román nacionalista provokátorok érveit átvéve azt kifogásolták, hogy a szabadegyetem szervezői nem engedték az előadás helyszínére „a románokat”. Nagy sajtóvisszhangja volt a cseh kormányfő reakciójának is. Petr Fiala azt mondta, „Csehország szuverén állam, kormányom nemzeti érdekeinket védi. Önállóan döntünk arról, mit szorgalmazunk, támogatunk vagy mit akarunk megváltoztatni az Európai Unióban”. Kijelentésével arra reagált, hogy Orbán Viktor szerint az európai föderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen, s az eredményt mindannyian látjuk: a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki.

Borítókép: Orbán Viktor, Németh Zsolt és Tőkés László a XXXII. Bálványosi Szabadegyetemen. (Fotó: Bach Máté) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.