Tovább dühöng a román nacionalista vezér Orbán Viktor beszéde után + videó

Mihai Tirnoveanu Facebook-bejegyzésében arra kérte a román vezetést és a külügyet, hogy tiltsa be Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem hivatalos látogatásait.

Homoky Réka
2023. 07. 23. 17:05
TÕKÉS László; ORBÁN Viktor
Tusványos - 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - Orbán Viktor előadása Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csillapodik a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű román nacionalista csoport vezetője, Mihai Tirnoveanu, aki alaposan megsértődött azon, hogy nem jutott be Orbán Viktor tusnádfürdői beszédére. 

Két román csoport nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, hogy provokáljanak a magyar miniszterelnök beszédét megelőzően, de a biztonságiak nem engedték be őket a kordonnal elzárt részre. Mihai Tirnoveanu hosszasan győzködte a rendőrfőnököt, de nem járt sikerrel, végül nem jutottak be a nézőtérre. 

A két román csoport tagjai azt állították, hogy az előírások szerint előzőleg regisztráltak a rendezvényre, mégsem kapták meg a belépésre jogosító karszalagot.  

Az Erdélyi Magyar Televízió ezzel szemben azt állítja, hogy a két román szervezet tagjai regisztráció nélkül próbáltak bejutni a rendezvényre, azzal a céllal, hogy megzavarják Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombat délelőtti beszédét. 

Az Agerpres román hírügynökség tájékoztatása szerint a két csoport vezetője, Mihai Tirnoveanu és Dan Grajdeanu azt sérelmezték, hogy visszaélés áldozataivá váltak, és lábbal tiporják a jogaikat, holott békével jöttek, nem akarták megzavarni a rendezvényt.  

A román nemzetállam területén számos törvényt súlyosan megsértettek, többek között az állampolgárok szabad mozgáshoz való jogát, amelyet visszaélésszerűen korlátoztak

 – mondta Tirnoveanu a magyar delegációról. 

A román nacionalista tüntetők provokáló szándékát azért jelzi, hogy volt náluk egy molinó, melyen az állt, hogy „Egy örök dolog van: Erdély – román föld”.  

Az Erdélyi Magyar Televízió által közzétett felvételen hallható, hogy a szélsőséges román csoport tagjai hazafias dalokat énekeltek a bálványosi nyári egyetem bejárata előtt. 

A történteket követően Mihai Tirnoveanu hosszú Facebook-bejegyzést tett közzé, melyet azzal kezdett, hogy megkérte a román vezetést, hogy tiltsa be Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem hivatalos látogatásait, valamint felszólította a hatóságokat, hogy ezentúl tiltsák be a nyári egyetem megszervezését Tusnádfürdőn, melynek szervezői szerinte alkotmányellenes, Románia nemzetbiztonságát aláásó tevékenységet tanúsítottak. 

Bejegyzése végén Tirnoveanu leszögezte, hogy a türelme véges. Ezt azzal kapcsolatban írta, hogy a román állami hatóságoknak szerinte túl sok gondot okoz azoknak a védelme, akik azért mennek Romániába, hogy ott Románia ellen lépjenek fel. Ugyanakkor hozzátette, Erdélyben valóban több mint ezer éve magyarok élnek, de román földön laknak. 

A tusványosi történtekről tudósító Maszol beszámolója alapján a rendezvényt megzavarni próbáló nacionalista csoportok a színpadtól mintegy 300 méterre voltak Orbán Viktor beszéde idején, így a hangoskodásukból semmi nem hallatszott el odáig.  

A tüntetők megpróbáltak áttörni a kordonon, és néhányuknak ez sikerült is, ezért előbb csendőrök, majd rendőrök érkeztek erősítésképp. A kedélyek végül dél körül nyugodtak le, további konfliktus nem történt.

Borítókép: Tusványos – 32. Bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor – Orbán Viktor előadása közben (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.