időjárás -2°C Taksony 2023. november 29.
logo

Novák Katalin: Mádl Ferenc fektette le a konzervatív köztársasági elnökség alapjait

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.07.06. 07:20 2023.07.06. 09:41
Novák Katalin: Mádl Ferenc fektette le a konzervatív köztársasági elnökség alapjait

Mádl Ferenc volt a rendszerváltoztatást követő első konzervatív köztársasági elnök, aki lefektette a konzervatív köztársasági elnökség alapjait, és bizonyította, lehet úgy képviselni az általa vallott értékeket, hogy közben ne sérüljön az államfő függetlensége, szuverenitása – jelentette ki Novák Katalin a néhai államfőről megjelent, nyolcszáz oldalas monográfia bemutatóján a Sándor-palotában.

Mádl Ferenc fontos ügyek mellett állt ki következetesen: soha nem felejtette el a határainkon túlra rekedt magyarság mindennapos problémáit, kérdéseit, ügyeit, mindig is képviselte őket és kiállt értük. Kiállt a szegények, az elesettek a nehéz helyzetben lévők mellett, és azokért is, akik a periférián éltek – hangsúlyozta a köztársasági elnök. Mindannyian hálásak lehetünk azért, amilyen köztársasági elnök volt Mádl Ferenc – tette hozzá.

Az államfő szerint a Domaniczky Endre által készített Mádl Ferenc – Tudós és államférfi című monográfia megjelenése is azt mutatja, hogy van mint mondanunk a nagyjainkról és jó, hogy vannak olyanok, akik ezeket a történeteket elmesélik, és hiteles képet tudnak festeni azokról, akik a legújabb kori magyar történelmet nagy részben alakították. 

Mint mondta, nem tartozik azon emberek közé, akik közelről ismerték Mádl Ferencet, hanem az őt távolról tisztelők sorát gyarapítja, és azért is hálás a néhai államfőnek, mert Magyarország első konzervatív női köztársasági elnökeként nagyban tud támaszkodni azokra az alapokra, amiket hivatali elődje fektetett le. 

Mádl Ferenc azt is megmutatta, hogy miként lehet valaki hitvalló keresztényként államfő, és miként lehet úgy beszélni kereszténységről és cselekedni keresztény emberként, hogy azzal nem idegenít el senkit, hanem épp ellenkezőleg, vonzóvá tudja tenni a keresztény hitvallást sokak számára

 – fogalmazott az államfő. 

Novák Katalin szólt arról is, hogy Mádl Ferenc ízig-vérig diplomata volt, akinek elnökségére a diplomáciai aktivitás igencsak jellemző volt, így Mádl Ferencre ebből a szempontból is példaként tekint. Mádl Ferenc nagyon sok ajtót nyitott meg, ő is egy ajtónyitogató köztársasági elnök volt a hivatali idejében – jegyezte meg. A köztársasági elnök emlékeztetett, Mádl Ferenc elnöksége idejére esett Magyarország európai uniós csatlakozása is. 

– Mádl Ferenc azt is vallotta, amit én magam is követendőnek tartok, hogy két ember között a legrövidebb út egy mosoly

– mondta, kiemelve: Mádl Ferenc mosollyal próbálta megoldani a legnehezebb helyzeteket, a mosolyt is a diplomácia eszközének tartotta. 

A könyvbemutató részeként a monográfia szerzője mellett Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke,Trócsányi László egyetemi tanár, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, fideszes európai parlamenti képviselő, valamint Gróh Gáspár, Mádl Ferenc egykori személyi titkára elevenítette fel a néhai köztársasági elnök alakját és munkásságát.

 Borítókép: Novák Katalin (Fotó: Gazdag Mihály)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.