Tusványosi kérdezz-felelek: ezekről a témákról faggatták Orbán Viktort

Szombat délelőtti előadását követően a közönség kérdéseire is válaszolt Orbán Viktor Tusnádfürdőn. Szó esett keleti nyitásról, uniós pénzekről, a felvidéki magyarságról és a teljes Kárpát-medencére kiterjesztett családtámogatási rendszerről is.

Elek–Pintér
2023. 07. 22. 13:42
NÉMETH Zsolt; TÕKÉS László; ORBÁN Viktor
Tusnádfürdõ, 2023. július 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ (k) elõadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdõn 2023. július 22-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tõkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat délelőtti előadását követően – szokás szerint – a közönség kérdéseire is válaszolt Orbán Viktor Tusnádfürdőn. A szervezők írásban gyűjtötték össze a kérdéseket, amelyekből válogatva juttattak fel néhányat a nagyszínpadra. Szó volt keleti nyitásról, uniós pénzekről, a családtámogatási rendszerről, az amerikai elnökválasztásról, sőt Orbán Viktor és Donald Trump közös erdélyi látogatásáról is.

Tusványos Orbán Viktor
Orbán Viktor az előadása végén a közönséggel együtt énekelte el a Himnuszt és a székely himnuszt Fotó: Bach Máté

A Maszol.ro beszámolója szerint kérdésre válaszolva Orbán Viktor éles kritikát fogalmazott meg a felvidéki magyarságnak, amiért a mintegy tízszázalékos kisebbségi arányuk ellenére sem képesek biztosítani a szlovák parlamenti jelenlétet. Mint mondta, ez nagymértékben a helyi közösségtől függ, ha tenni akarnak valamit a maguk és a nemzet érdekében, akkor rendezniük kell soraikat és el kell érniük, hogy részesei legyenek a törvényhozásnak. Egy másik kérdésre Orbán Viktor úgy válaszolt:

Erdélyre is kiterjeszthető lesz a magyarországi családtámogatási rendszer, ha a magyar ellenzék ezt nem használja majd a belpolitikai csatározások eszközének.

Mint mondta, a termékenységi ráta az elmúlt 13 évben 1,2-től 1,5-re emelkedett, de akkor érjük el a vágyott 2,1 termékenységi arányszámot, ha egységes családtámogatási rendszer lesz a Kárpát-medencében. Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha jól mennek a dolgok.

Pénzeszsák és uniós pénzek

Az uniós pénzekkel kapcsolatban az Origó tudósítása szerint kifejtette, hogy van az RFF (ebből nem kaptunk semmit, és kétséges, kapunk-e valaha), míg a másik az unió hétéves költségvetéséből járó források. Mint mondta, Magyarország nagyjából kétmilliárd eurót kap évente az uniótól, ami nemzetgazdasági értelemben nem nagy összeg, és

úgy feltüntetni, hogy ezen múlna a magyar gazdaság léte, buta gondolat.

Ugyanakkor az indirekt hatása lényegesen nagyobb, mert ha nem kapjuk meg, akkor drágábban kapunk hitelt. Orbán Viktor kifejtette, hogy a terv, hogy mivel az unió módosítani akarja a költségvetést, és az egyhangúságot igényel, így

tartani fogjuk a pénzeszsákot és haza fogjuk hozni ezeket a forrásokat. 

A keleti nyitásra vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy a nyolcmilliárdos világpiacot kell választani. Mint fogalmazott, Magyarország már rajta van a világpiacon, mivel dél-koreai, kínai és japán befektetők érkeznek a legnagyobb számban, így Magyarország most végre képes helytállni a világpiacon. Hozzátette, 

nem egy bezárkózó unióra van szükségünk. Tudomásul vesszük, hogy két nap van az égen.

Orbán Viktor szerint a magyar agrárium óriási boom előtt áll. Hozzátette, hogy nem lehet szembeállítani a magyar agráriumot és az akkumulátorgyárakat. A miniszterelnököt az uniós vétóról és a külpolitikáról is kérdezték, válaszát itt tekinthetik meg.

Borítókép: Orbán Viktor, mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.