Az A-Hídtól 1,4 milliárdot kapott, de 22 milliót nem fizetett ki a Hír TV-nek a számlagyáros ügyvéd cége

Tartozik a Hír TV-nek a számlagyáras ügyvédként elhíresült Vig Mór cége, a Sunstrike Kft. Miközben a cégnek 1,4 milliárd forintot utalt át a Lánchíd felújítását korrupciógyanús körülmények között elvégző A-Híd Zrt., addig a Sunstrike nem fizetett ki a Hír TV-nek 22 millió forintot. Érdekesség, hogy Vig Mór cége részben egy A-Híd által megrendelt kisfilmsorozat vetítésének díját nem utalta át a televíziónak.

2024. 01. 25. 4:55
KARÁCSONY Gergely; WALTER Katalin; CSOHÁNY András
Budapest, 2023. augusztus 4. Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfõjénél 2023. augusztus 4-én. Mögötte Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (b2) és Csohány András, a kivitelezõ A-Híd Zrt. vezérigazgatója (b3). A híd rekonstrukciója 2 év 5 hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól ismerik a Hír TV-nél is a számlagyáros ügyvédként elhíresült Vig Mór nevét és vállalkozását, a Lánchíd-botrányban érintett Sunstrike Kft.-t. Érdeklődésünkre Madarász János, a Hír TV vezérigazgatója elmondta: a Sunstrike 22 millió forinttal tartozik a televíziónak.

A vezérigazgató felelevenítette, hogy a Sunstrike Kft.-vel 2021. szeptember 1-jén kötött szerződést a Hír TV. A megállapodás szerint a kft. úgynevezett miniprogramokat, azaz 60-180 másodperces összeállításokat adott Magyarország Építészete címmel a televíziónak, nagy részben az A-Híd megbízásából. A Sunstrike ügyei kezdetekben rendben voltak: a cég 2021-ben és 2022-ben is több tízmilliós adózás előtti eredményt ért el, 2023-ban pedig harminc fővel dolgozott.

A televízió meg is kezdte a rövid összeállítások vetítését, ám a kft. idővel elmaradt az ellenérték kifizetésével. A Sunstrike összesen nagyjából hatvanmillió forintért kötött üzletet a televízióval. A 22 milliós tartozás 2022 júliusa és 2023 márciusa között halmozódott fel.

Mint megtudtuk, a tévé illetékesei mindvégig a Sunstrike tulajdonosával, vagyis magával Vig Mórral tárgyaltak a tartozás rendezéséről. Az egyeztetések során Vig azt állította, hogy az A-Híd időközben megvonta cégétől a támogatást, egyúttal jelezte: ha rendeződik a viszony a megbízóval, kifizetik az elmaradást. A Sunstrike külön ajánlattal is élt, azt javasolta, hogy a Hír TV sztornózza a tartozást, később majd részletekben megtérítik az összeget, és minden esetben el is ismerte a fennálló tartozását. A televíziónál ezt értelemszerűen nem fogadták el. A tartozásból végül a kft. – 2023 júniusa óta – több részletben lerótt 1,9 millió forintot.


Körbelengi a korrupció

A 22 millió forintos tartozást új megvilágításba helyezik a friss hírek. Az Atv.hu ugyanis hétfőn arról számolt be, hogy két év alatt, 2020 novembere és 2022 júliusa között a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalhatott Vig Mór, a praxisától eltiltott jogász cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből továbbutaltak 900 millió forintot Vig különféle saját számláira, a summát pedig rövid időn belül készpénzben fel is vették.

Az exügyvéd nevét – aki nem mellesleg az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvére – egy több száz millió forintos számlagyár tavaly év végi felszámolásakor ismerhette meg a közvélemény. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás gyanúja miatt büntetőeljárást indított. Utóbb derült ki, hogy ennek keretében, tavaly novemberben a NAV emberei több más helyszín mellett az A-Hídnál is házkutatásokat tartottak.


Korrupció, sikkasztás?

Utóbbi fejlemény után az ügy kilépett a politika színterére is. Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje ugyanis korrupciógyanút emlegetve azt javasolta: a főváros állítson fel vizsgálóbizottságot, amely tisztázhatná, miért drágult meg a Lánchíd felújítása. Az átkelő renoválására ugyanis még Tarlós István főpolgármestersége idején írtak ki pályázatot, amit 2019 szeptemberében az A-Híd nyert meg. Az önkormányzati választásokon győztes Karácsony Gergelyék azonban utóbb új közbeszerzési eljárást írtak ki, a győztes ekkor is az A-Híd lett. A munka ugyanakkor megdrágult, az A-Híd ötmilliárd forinttal drágábban vállalta el a hídfelújítást. Ráadásul megváltoztak más fontos szerződéses feltételek is: a Tarlós alatt lezárt tenderhez képest majdnem hatvanszorosára (!), 4,2 milliárd forintra emelték a kivitelezőnek járó előleget, miközben a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

Eközben a rendőrséghez fordult a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a Vig Mórhoz vándorolt Lánchíd-pénzekkel kapcsolatban. Tényi sikkasztás miatt tett feljelentést.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.