Következő mérkőzések
Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Gyurcsány ismét fenyegetőzik

A baloldal bukott miniszterelnöke ezúttal az ügyészek és a bírók ellen uszított, amivel az örökké európaiságot, jogállamiságot emlegető pártelnök ismét csúcsra járatta a fenyegetőzést, és bebizonyította, hogy valójában milyen a demokráciafelfogása.

2024. 02. 19. 12:24
GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. augusztus 3. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke felszólal napirend elõtt az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2020. augusztus 3-án. A Fidesz és a KDNP frakció, illetve a kormány tagjai nem jelentek meg, így a napirend elõtti felszólalások után véget ért az ülés, amelyet a DK azért kezdeményezett, mert álláspontjuk szerint a miniszterelnök a júliusi EU-csúcson szembement az Országgyûlés döntésével. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem kell szégyenlősnek lenni. Jegyezzétek meg az ügyészek és a bírók nevét. Jók lesznek majd tanúknak egy, a rendszer ellen folytatott eljárásban” – írta fenyegetőzve a közösségi oldalán a Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke a Facebook-bejegyzésében Fekete-Győr András és Varju László bírósági ügyén méltatlankodott, szerinte a két baloldali politikust börtönbe akarja csukatni a hatalom.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, másodfokon egy év börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győr Andrást, a Momentum korábbi elnökét egy 2018-as demonstráción eldobott füstgránát és az azt követő lökdösődés miatt. A büntetést a bíróság két év próbaidőre felfüggesztette. Szarvas Koppány Bendegúz, a párt másik tagja esetében maradt a felfüggesztett szabadságvesztés.

„Pár nap múlva Varju Laci ügyében hirdetnek ítéletet” – hívta fel a figyelmet a bukott miniszterelnök. Gyurcsány szerint nem politikustársának, hanem a megtámadott biztonsági őrnek kellene bíróság elé állni: 

Most ki ellen folyik eljárás? Azok ellen, akik a képviselőt, egy hivatalos személyt bántalmaztak? Nem. Hanem Varju ellen, aki nem hagyta magát.

Ugyan a DK-s politikus áldozatszerepben tetszeleg, de a videófelvételek magukért beszélnek: a köztelevízióban nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, majd a földre feküdt, ekkor az egyik őr lábát kihúzta, aki úgy elesett, hogy nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Varju Lászlót végül garázdaság és a választás rendje elleni bűntettben bűnösnek mondta ki a Fővárosi Törvényszék. 

A képviselőt összesen kilencszázezer forintos bírságra ítélte a bíróság, és csaknem ötszázezer forint perköltséget is meg kell fizetnie. Az indoklás szerint bár Varju László és politikustársai 2018 decemberében jogszerűen tartózkodtak az MTVA épületében, erőszakkal akartak bejutni egy stúdióba. A törvény azonban arra nem ad lehetőséget, hogy a képviselők az élő adást megzavarják, és beolvassák a petíciójukat.

Nincs új a nap alatt

Gyurcsány Ferenctől nem áll távol a politikai ellenfeleinek megfenyegetése. Akik már régóta követik a hazai közélet eseményeit, talán még emlékezhetnek milyen botrányos metaforát mondott még miniszterelnökként, 2006 márciusában. A Fidelitas és az 1956 Alapítvány részvételével egy több ezer fős tüntetés alakult ki az MSZP-székház előtt, ugyanis Gyurcsány egy veszprémi beszédében azt mondta: 

ha valakik kóbor kutyákat kergetnek ki az utcára, […] erre a válasz az, hogy a kóbor kutyákat befogjuk és telepre visszük.

Azonban nem kell tizennyolc évet visszamennünk az időben, hogy botrányos kijelentéseket idézhessünk a bukott miniszterelnöktől. Tavaly februárban nagy felháborodást keltett, amikor kijelentette: személy szerint rá kell mutatni azokra az emberekre, akik a rendszernek építő gazdái, mert nem lehet elbújni a felelősség elől.

Ki kell mondani a nevüket, és hogy szégyent hoztak a hazára. Nekünk azt kell mondani, hogy ezt a rendszert szolgálni, a Fideszt aktívan támogatni, az több mint bűn, az szégyen. Szégyelljétek magatokat!

− üzente a DK elnöke közel hárommillió Fidesz-szavazónak.

Azt, hogy Gyurcsány részéről a politikai ellenfelek fenyegetése reflexből jön, számos korábbi hasonló kirohanása is bizonyítja. Ezek közül az egyik legemlékezetesebb az volt, amikor Vidnyánszky Attilának rontott neki, mert őt nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének.

Most nincs mit tenni. Készülni kell. Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek. Nem lesz árokbetemetés. Zárójel lesz. Levegőtlen világ azoknak, akik megölték a magyar szabadságot

– írta a magát „legeurópaibb pártnak” nevező DK elnöke, aki azt is üzente a most kormányon levőknek, hogy nem engednek nekik szabad elvonulást. Máskor pedig egyenesen úgy fogalmazott:

Börtön lesz ebből, fiúk és lányok. Megérdemelten. Aztán majd meséltek egymásnak a polgári erkölcs felsőbbrendűségéről. Filmekben úgy láttam, hogy kanállal a csöveket kell ütögetni. Kezdjétek megtanulni a technikát. Szükségetek lesz rá.

– Magukat is el fogják vinni, nem is olyan soká, egy év múlva, másfél év múlva. És maguknak nem lesz kegyelem – dörgött Gyurcsány, aki egyszer a saját kampányrendezvényén fenyegetett meg egy vele egyet nem értő szavazót, mondván: – Azt javaslom magának, hogy nagyon gyorsan fogja be a száját, megértette?

De a bukott miniszterelnök fenyegetőzéséből kijutott a koronavírus-járvány elleni védekezésben közreműködőknek is, akiknek azt üzente: – Ma Magyarországon sokkal kevesebbért, mint amit önök tesznek, embereket elvisznek és becsuknak.

 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.