A befejezetlen biodóm Karácsony Gergely legnagyobb pazarlása

A főpolgármester miatt csak viszi a budapestiek pénzét a félkész létesítmény.

2024. 03. 02. 8:18
Biodóm
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Állat- és Növénykert próbálja menteni a menthetőt, rendezvényeket szervez a méltatlanul sorsára hagyott biodómban. Márciusban például először nyitják meg esténként a különleges épületet, amelynek teljes területén fényművészeti tárlat lesz látható – olvasható a Metropol cikkében. Az esemény nagyszabású, mégis keserű szájízzel léphet be a látogató, hiszen tudja: ha a fővárost nem a politikai csatározások érdeklik és ha Karácsony Gergelynek a politikai ambíciói mellett lett volna ideje a főváros felelősségteljes vezetésére, már 2021-ben megnyílhatott volna a biodóm és a benne lévő csoda. Ehelyett most

egy százmilliókért őrzött rom áll a város szívében.

A biodóm építése Karácsony Gergely beiktatása óta áll – a főpolgármester egy legyintéssel háttérbe tolta Persányi Miklós, az állatkert korábbi főigazgatója álmát, de a fővárosiak érdekét is. Elővette a baloldali mantrát, miszerint ez nem fővárosi fejlesztés, ezért a kormány adjon pénzt. De a főpolgármesternek csak folytatnia kellett volna elődje munkáját, és igénybe kellett volna vennie a kormány extra felajánlását, és az időt sem kellett volna húznia. Ha így tett volna, a biodóm már majdnem három éve hozhatná is a pénzt, de Karácsony miatt csak viszi.

Karácsonyék annak ellenére, hogy Tarlóstól kifejezetten erre a projektre hatmilliárdot örököltek, rögtön a kormányhoz fordultak azzal, hogy nincs pénzük az épület befejezésére, és a hiányzó összeget, amely akkor húszmilliárd volt, fizesse ki a kormány. A kormány akkor újabb hétmilliárdot felajánlott, de Karácsonyék a maradék hétmilliárdot sem akarták hozzátenni 2020-ban. A főpolgármesternek csak annyit kellett volna tennie, hogy folytatja Persányi Miklós korábbi állatkert-igazgató ötletének finanszírozását a kormány felajánlásából és a Tarlós-féle pántlikázott pénzből. De ez nem történt meg, így mostanra a befejezés költsége a húszmilliárd helyett több mint 46 milliárd forintra nőtt. Emiatt nincs a budapestieknek biodómjuk, noha 2021-re akár be is fejeződhettek volna a munkálatok.

Az ügy azért is kiábrándító, mert Tarlós István korábbi főpolgármester 214 milliárdot – ebből nyolcvanmilliárdot szabad felhasználással – hagyott maga után a főváros kasszájában, ráadásul a Városháza évről évre egyre nagyobb bevételt tehetett zsebre az iparűzési adóból. Tehát csak döntés kérdése volt a biodóm sorsa. Tarlós korábban így reagált az ügyre:

azt sem tudom, mire is hagytunk akkor a Városházán kétszázmilliárdot a kasszában, ha három év alatt soha semmire, így erre sem jutott pénz.

Karácsony még csak tárgyalni sem volt hajlandó Baán László miniszteri biztos szerint, aki úgy ítéli meg: – Már látogatható lehetne az új Nemzeti Galéria és a biodóm is, de a főpolgármester láthatóan nem foglalkozott ezzel.

Ezt a problémát a főváros okozta, amelynek tárgyalásos megoldására, a Liget-projekttel összefüggésben, 2019 óta számtalan lehetőség lett volna, de erre a főváros nem volt nyitott. Ez a beruházás mindig is a fővárosé volt, amit közgyűlési tagként és zuglói polgármesterként annak idején Karácsony Gergely is megszavazott. Ehhez a fővárosi projekthez a kormány támogatást nyújtott, nem is keveset, eddig már több mint harmincmilliárd forintot. Ez az épület vagy elkészül és a tervezett biodóm lesz, vagy le kell bontani: nem lehet más funkciójú épületté átalakítani

– mondta el korábban Baán László. A Liget-projekt miniszteri biztosa hozzátette: – A helyzet az, hogy 2019-ig a budapestiek és az ország számára egyaránt termékeny együttműködés volt a főváros és a kormány között, amit az új fővárosi vezetés nem kívánt folytatni.

Miután Karácsony az elsők között húzta le a listáról a biodóm építésének befejezését, Budapest egyik legdrágább döntését hozta meg. A számlákat – többek között az őriztetést – ugyanis fizetnie kellett évekig. Tavaly dobták be a törülközőt, Bősz Anett jelentette be, hogy a fővárosi önkormányzat nem fizeti a biodóm számláit. Az állatkert azóta koncertek, konferenciák, filmforgatás vagy éppen kórusverseny helyszíneként hasznosítja a területet, de 36 millió forintnál nem hozott több hasznot akkoriban. Így a fenntartó fővárosi önkormányzatnak havi 50-53 milliót kellett költenie még a biodómra.

 

Borítókép: Biodóm (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.