Karácsony Gergely: Többet vártunk magunktól

Az ellenzék idén Budapest különböző helyszínein ünnepelt március 15-én. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Szabad sajtó útján mondott beszédet, és videóüzenetben szólt a megjelentekhez Alekszej Navalnij özvegye. Az eseményre meglepően kevesen voltak kíváncsiak.

2024. 03. 15. 19:31
Ellenzéki ünnepi nagygyűlés a Szabad sajtó úton Karácsony Gergely
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balliberális pártok a fő ünnepi rendezvényüket a Szabad sajtó útján tartották. Az ünneplők előtt beszédet mondott Karácsony Gergely főpolgármester. A rendezvényen három diákszervezet, az Adom Diákmozgalom, a Fridays for Future és az Egységes Diákfront is képviseltette magát.

Annak ellenére, hogy a főpolgármester már hetek óta hirdeti a rendezvényét a közösségi médiában, a tüntetésen alig néhány ezer ember jelent meg, akik még a Szabad sajtó útját sem tudták maradéktalanul megtölteni.

A három diákszervezet képviselőjének felszólalását és egy zenei betétet követően bejátszották Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij özvegyének videóüzenetét. A nemrég elhunyt orosz ellenzéki politikus felesége több ponton párhuzamot vont Magyarország és Oroszország között, arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megölte a férjét, aki a korrupciómentes és jogi alapokon nyugvó orosz demokráciáért harcolt. Szerinte a tisztességes választáshoz és a független médiához való jogtól apránként fosztották meg az oroszokat, és attól tart, hogy számos európai országban játszódik le hasonló folyamat.

Ellenzéki ünnepi nagygyűlés a Szabad sajtó úton Karácsony Gergely
Fotó: Kurucz  Árpád

Az esemény fő szónoka Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely volt. A balliberális politikus méltatta Alekszej Navalnijt, majd ismét ígéretet tett rá, hogy megválasztása esetén a várható élettartamot meghosszabbító intézkedéseket fog tenni. A főpolgármester az ellenzéki oldal teljesítményét is értékelte, amikor azt mondta:

többet vártunk magunktól.

Karácsony Gergely szerint nem azt kellene nézni, hogy „ki közülünk a legnagyobb kicsi”. Úgy látja, hogy az önkormányzati választás nem a pártokról szól, hanem a helyi közösségekről, és az a tétje, hogy marad-e még menedéke a köztársaságnak.

Borítókép: Karácsony Gergely beszédet mond (Fotó: Kurucz  Árpád/ Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.