A tankönyv után a laptopot is ingyen kapják a diákok

Most az 5. 6. és 9. évfolyamon tanulókhoz juttatnak el 193 ezer eszközt.

2024. 04. 22. 13:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb, csaknem kétszázezer notebookot oszt ki a kormány az általános és középiskolákban, így 

összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett, korszerű eszközökön 

– jelentette be Rétvári Bence. 

A Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára emlékeztetett, míg 2010 előtt a családoknak azt kellett nézniük, hogy évről évre mennyivel növekszik a tankönyvcsomagok ára, most nemcsak a könyveket, hanem a laptopokat is ingyen kapják a gyerekek a tanuláshoz. 

Mint mondta, 

a harmadik éve futó projekt mostani ütemében az 5. 6. és 9. évfolyamon tanulókhoz juttatnak el 193 ezer eszközt, és a laptoposztás a következő tanévben is folytatódni fog.

 – A korszerű, érintőképernyős Dell, Asus, HP és Lenovo márkájú gépekre hároméves garancia is jár – emelte ki. 

Rétvári Bence úgy fogalmazott, az okoseszközök világában különösen fontos, hogy segítséget nyújtsanak tanároknak abban, hogy minél hatékonyabban tudják képezni a gyerekeket, és kevesebb időt kelljen az adminisztrációra fordítaniuk. – A digitális eszközökön elérhető interaktív feladatok, hanganyagok, képek, filmrészletek, zenék jobban lekötik a gyerekek figyelmét, és segítenek elmélyíteni a tudást – tudatta az államtitkár, hangsúlyozva, Magyarország legnagyobb léptékű oktatásfejlesztési időszakában vagyunk.

Rétvári Bence felidézte, 

az elmúlt években 1400 milliárd forintból 5680 óvoda- és iskolafejlesztést valósított meg a kormány, januártól pedig 32,2 százalékos pedagógus béremelés indult el Magyarországon, ami jövőre várhatóan további 21 százalékos emeléssel folytatódik, négy év alatt pedig összesen 93,5 százalékkal növeli a kormány a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok fizetését.


– Nem szabad elfelejteni, hogy a pedagógusok béremeléséhez és a tanulói notebookok kiosztásához az Európai Unió nem járult hozzá, Brüsszelből egyetlen eurócent forrás nem érkezett ezekre a célokra. A magyar gazdaság van olyan állapotban, hogy a magyar kormány teljes mértékben költségvetési forrásból ki tudja gazdálkodni a béremelés és a digitális eszközök kiosztásának költségeit akkor is, amikor háborús, szankciós időszakban vagyunk, ami Európa minden országának gazdasági nehézséget jelent – tudatta.
Hozzátette,

 bíznak benne, hogy az EU-s források előbb-utóbb megérkeznek Magyarországra, az viszont igencsak sajnálatos, hogy a baloldal arra büszke, hogy ha rajtuk múlt volna, se béremelés, se laptop nem lenne az iskolákban.


Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója úgy fogalmazott, hogy a tanítás és a tanulás modernizációja a szülők és diákok véleménye szerint is fontos. 

– Az Orbán Viktor vezette polgári kormány megalkotta a szolgáltató állam koncepcióját és azt meg is valósítja.

 Ennek lényege, hogy folyamatosan kapcsolatban vannak a különböző társadalmi csoportokkal és döntéseikkel segítik az emberek mindennapjait – mondta, példaként említve a cukorbeteg gyerekek nyári táboroztatását, az időseknek indított, Európában egyedülálló Gondosóra programot, valamint a népszámláláskor használt táblagépek újrahasznosítását. – A szolgáltató állam gyakorlatának megvalósításába illeszkedik a tanulói laptopok kiosztása is – vélekedett.

Borítókép: Rétvári Bence parlamenti államtitkár az 5. 6. és 9. évfolyamon tanulóknak beszerzett notebookok kiosztásáról tartott sajtótájékoztatón a Belügyminisztériumban (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.