Így tesztelik a honvédség új szállítógépét + videó

A KC–390-es szállító még csak rövid teszten van itt, hamarosan repül vissza Brazíliába.

Forrás: Hirado.hu2024. 04. 25. 17:09
Kecskemét, 2024. április 12.
Az elsõ magyar KC-390 katonai szállítórepülõgép megérkezik a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezsõ 101. Repülõdandár bázisára Kecskeméten 2024. április 12-én. Az új szállítógép nyolcvan felszerelt katona, valamint az intenzív ellátásra szoruló betegek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is alkalmas, akár huszonhat tonna hasznos tömegû szállítmányt tud szállítani, annak ejtõernyõvel való célba juttatására és a levegõben történõ tankolásra is alkalmas.
MTI/Bús Csaba
Fotó: Bús Csaba Forrás: MTI/Bús Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kecskeméti repülőbázison tesztelik az első, a Magyar Honvédségnek gyártott KC–390 katonai szállító repülőgépet. A tesztek után a gép visszatér Brazíliába, majd idén és jövőre egy-egy KC–390-es érkezik véglegesen Kecskemétre – hívta fel a figyelmet a Hirado.hu.

A gép 35 méter széles, 800 km/óra sebességgel képes repülni, akár 8000 méteres magasságban. Előnye, hogy nagy terheket tud szállítani és ejtőernyő segítségével célba juttatni – ismertették.

Ez egy többfunkciós repülőgép. Használhatjuk teher- és csapatszállításra, kutatás-mentési műveletekhez, más repülőgépek, például vadászgépek légi utántöltéséhez, sőt egy másik KC–390-es gép utántöltésére is alkalmas

– mondta a repülő brazil tesztpilótája.

Mavronyi Róbert, a Honvéd Vezérkar Képességfejlesztési Iroda programfelelőse elmondta, hogy a tesztelés abból áll, hogy beépítik a rádiós berendezéseket és különböző frekvenciákon tesztelik azokat, hogy a rádió megfelelőképpen működik, illetve a repülőgép más berendezéseit nem zavarja-e. –Amikor végeznek a teszteléssel akkor ezeket a berendezéseket kiszerelik a repülőből, és a gép visszarepül a gyárba, ahol további, a végleges elkészüléséhez elengedhetetlen folyamatokat végeznek még rajta – mondta Langó Viktor, az MH Vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokhelyettese.

A honvédség a tervek szerint két KC–390-es repülőgépet fog beszerezni, mivel ehhez a repülőgéphez hasonló teherszállító gépei még nem voltak a Magyar Honvédségnek

– hangsúlyozták.

A Magyar Nemzet már korábban beszámolt arról, hogy a repülőgép megérkezett Magyarországra.

Borítókép: A magyar KC–390-es repülőgép (Fotó: MTI/Bús Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.