Nálunk is megjelenhet a veszélyes zombidrog

Magyarországon is kifacsart testtartásban vánszorgó, üres tekintetű és amputált emberekkel találkozhatunk az utcán, ha bekerül hazánk területére az Egyesült Államokban zombidrog néven elhíresült szer – mondta lapunknak Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet straté­giai igazgatója. Mint kifejtette, a zombidrog valósággal hurrikánként tarolta le Amerikát, és már Európában is felütötte a fejét, ezért fennáll a veszélye, hogy nálunk is megjelenik. Az eredetileg lónyugtatóként használt alapanyagból készülő kábítószer használata súlyos függőséghez, illetve szellemi és szervi károsodáshoz vezethet.

2024. 04. 18. 4:45
A zombifilmek világa hamarosan hazánkban is beköszönthet (Fotó: Youtube-videó képernyőmentés)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Európában már megjelent a zombi­drog egyik lényeges összetevője, a fentanil, bár Magyarországon még nem tudok fentanillefoglalásról. Az a szomorú hírem van viszont, hogy ha a kontinensre már bejött, akkor hamarosan hazánkba is megérkezik – mondta lapunknak Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója. A szakértő hangsúlyozta: a fentanil ellen, aminek a terjesztését az Egyesült Államokban valakik jó üzletnek tartották, minden eszközzel harcolni kell.

 

Tavaly 80 ezer ember halt meg fentanil-túladagolásban csak Amerikában, és az a járványszerűen terjedő kábítószer, amibe ezt keverik, előbb-utóbb el fog érni minket is, mert a drogkereskedőkben és a drogliberalizációt pártolókban nincs meg az az erkölcsi mérce, amivel visszafognák a saját hasznukat

– fejtette ki a szakember. Téglásy Kristóf úgy fogalmazott: a zombidrog az Egyesült Államokat úgy tarolta le, mint egy hurrikán. Ezt a fentanilalapú szert eredetileg fájdalomcsillapításra használták műtétek után. Később egyre nagyobb dózisú fentanilt kevertek bele, és akik például egy csípőműtétet követően egy hónapig szedték, rászoktak. Végül pedig szabadon vásárolhatóvá tették. – Pedig gyorsan rá lehet szokni, nagyon pusztító, és teljesen leépíti az embereket – mutatott rá a stratégiai igazgató.


A köznyelvben zombidrogként ismert szert egyébként

xilazinnak hívják, ez egy emberi használatra nem engedélyezett, nem opioid típusú nyugtató, fájdalomcsillapító és izomrelaxáns, amelyet az állatgyógyászatban alkalmaznak,

elsősorban lovak és szarvasmarhák kezelésére. Emberi használata álmosságot, szedációt, alacsony vagy magas vércukorszintet, illetve amnéziát okozhat, valamint veszélyesen alacsony szintre lassíthatja a légzést, a szívverést és a vérnyomást. A szervezetbe dohányzással, belégzéssel, lenyeléssel vagy injekcióval juthat, utóbbi esetben a xilazintartalmú drogkeverékeket befecskendező embereknél súlyos sebek alakulhatnak ki.

Használata nemritkán nekrózist, vagyis az emberi szövetek elrothadását eredményezi, ami az érintett végtag amputációjához is vezethet, és nemcsak a beadás helyén, hanem a test bármely részén. A zombi­drog elnevezést is részben erről kapta, illetve arról, hogy az emberek a zombifilmekben látható módon viselkednek a hatására, például görnyedt testtartásban vánszorognak. Az opioidok xilazinnal és más központi idegrendszeri depresszánsokkal vagy alkohollal történő együttes fogyasztása növeli az életveszélyes túladagolás kockázatát.

Borítókép: A zombifilmek világa hamarosan hazánkban is beköszönthet (Forrás: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.