Új arcok a budapesti Fidesz-listán, ők kerülhetnek be a következő közgyűlésbe

Immár tizennégy főpolgármester-jelölt adta be a jelentkezését a Nemzeti Választási Irodához, azaz jelenleg tizenhárom kihívója is akadt Karácsony Gergely főpolgármesternek. A választáson induló pártok és pártszövetségek közül azonban eddig csak a Fidesz–KDNP adta le a fővárosi listáját is, amelyből kiderül: rengeteg új név kerül majd be a kormánypártok részéről a Fővárosi Közgyűlésbe, a helyben ellenzékből politizáló kormánypártok teljes sorcserét hajtanak végre.

2024. 04. 22. 16:39
Budapest, 2024. április 20.
Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP fõpolgármester-jelöltje és Hidvéghi Balázs kampányfõnök, a Fidesz EP-képviselõje nyilatkozik, mielõtt beviszik leadásra az aláírt ajánlóíveket Budapest Fõváros Önkormányzata Fõpolgármesteri Hivatalába, a Városház utcában a választási kampány kezdõnapján, 2024.április 20-án.
MTI/Lakatos Péter
Forrás: MTI/Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlanul megsokasodtak Karácsony Gergely főpolgármester kihívói, ez derül ki a Választás.hu oldalon megjelent nyilvántartásból. A három mérhető támogatottsággal rendelkező jelöltön kívül tízen úgy gondolták, hogy megpróbálnak Budapesten az élre törni, és elnyerni a főpolgármesteri széket. Hét független jelölt mellett, az Új Magyar Birodalom Mozgalom, a Szabad Ország Mozgalom és a Nemzetegyesítő Mozgalom is állított jelöltet a június 9-én esedékes önkormányzati választásra. Nyilván a szavazólapon ennél kevesebb jelölt sorakozik majd fel, ugyanis össze kell gyűjteniük ötezer budapesti választópolgár érvényes ajánlását. 

A listaállítással viszont nem sietnek a balos pártok

Attól függetlenül, hogy rengeteg jelölt nevezett be a főpolgármester-jelölti versenybe, fővárosi listát még egyik párt vagy pártszövetség sem adott le, csak a Fidesz–KDNP listája ismert, ez alapján teljesen máshogy nézhet ki a kormánypártok frakciója a következő ciklusban. A Fővárosi Közgyűlés a főpolgármesterrel együtt 32 tagú, ami azt jelenti, hogy a győztes lista húsz körüli jelöltet juttathat be a közgyűlésbe. A kormánypárt hosszúra szabta a listát, 96 személyt jelöltek.

A listavezető a főpolgármester-jelölt Szentkirályi Alexandra, őt követi az a két polgármesterjelölt, akit a legesélyesebbnek gondolnak, hogy leválthatja a jelenleg regnáló baloldali jelölteket, Sára Botond Józsefvárosban, Böröcz László az I. kerületben indul, és a listán is biztos befutó helyeket kaptak. 

A negyedik helyen egy teljesen új név, Janó-Veilandics Franciska újságíró, a Vasárnap.hu podcastjének háziasszonya, majd őt követi Varga Zsoltné Szalai Piroska szociológus. Hatodik helyen Szécsényi Dániel, fiatal tranzitos, aki jelenleg az Országgyűlés Hivatalában dolgozik, a hetedik listás jelölt pedig Havasi Zoltán, pesterzsébeti önkormányzati képviselőjelölt. 

Őt követi Sinkovics Krisztián Ádám, külsős soroksári alpolgármester. Kilencedik helyen Radics Béla erzsébetvárosi önkormányzati képviselő, tizedik a fidelitasos, zuglói önkormányzati képviselő Böjthe Péter. Őt követi György Bence István jogász, kőbányai képviselőjelölt. Tizenkettedik helyen Elekes Tamás, újbudai önkormányzati képviselő. Tizenharmadik helyen Tóth Réka Kamilla, a budapesti Fidelitas alelnöke áll, aki a XXII. kerületben is indul önkormányzati képviselőnek. Tizennegyedik helyen Szarvas Attila Sándor, XVIII. kerületi képviselőjelölt, tizenötödik helyen Szilágyi Demeter VIII. kerületi önkormányzati képviselő, a helyi listának a vezetője. 

Tizenhatodik Gyurákovics Andrea, IX. kerületi polgármesterjelölt, jelenleg helyi frakcióvezető. Az V. kerületi önkormányzati képviselő Kun-Gazda Pétert a 17. helyre jelölte a kormánypárt. A tizennyolcadik helyre a III. kerület frakcióvezetőjét, Gyepes Ádámot tették, míg a tizenkilencedik, még befutó helyre esélyes Takaró Mihály Károly teológus, a huszadik helyen Dudás Zoltán csepeli polgármesterjelölt áll.

Ami érdekes, hogy Láng Zsolt korábbi fővárosi frakcióvezető, jelenlegi országgyűlési képviselő csak a 21. helyen van, őt követi Dombi Rudolf II. kerületi polgármesterjelölt, a jelenlegi fővárosi frakcióvezető Wintermantel Zsolt pedig csak a 23. helyre került, ő újra indul Újpest polgármesteri székéért. 

Őt követi a belvárosi polgármester Szentgyörgyvölgyi Péter, majd a belső kerületi polgármesterjelöltek: Kovács Balázs Norbert terézvárosi és Benedek Zsolt erzsébetvárosi polgármesterjelölt. Míg Király Nóra újbudai polgármesterjelölt a huszonnyolcadik helyre került, Fonti Krisztina, Hegyvidék polgármesterjelöltje eggyel hátrébb. Majd a külső pesti kerületek polgármesterjelöltjei következnek: Harrach Tamás (XIII.) Borbély Ádám (XIV.), Lehoczki Ádám (XV.), Kovács Péter (XVI.), Horváth Tamás (XVII.), Ughy Attila (XVIII.), Dódity Gabriella (XIX.) és Karsay Ferenc (XXII.).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.