Eldőlt: börtönben marad az óbudai alpolgármester

Börtönben marad Czeglédy Gergő, miután a Fővárosi Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú bíróság korábbi döntését – tudta meg a Magyar Nemzet.  Az óbudai alpolgármestert pár hete vették őrizetbe, majd tartóztatták le, mert százmilliós korrupcióval gyanúsítják.

2024. 07. 08. 13:43
Budapest, 2023. június 3.
Az 1906-ban épült Városháza, Polgármesteri Hivatal Óbudán a Fõ téren. Mellette jobbra a Szindbád Közösségi Iroda és Rendezvénytérnek is helyet adó lakóépület.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Fotó: MTVA/Róka László
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztatásban marad a vesztegetéssel gyanúsított Czeglédy Gergő óbudai alpolgármester és egy társa – derült ki a Fővárosi Törvényszék lapunknak adott tájékoztatásából. A másodfokú bíróság ugyanis a napokban helybenhagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) korábbi végzését. 

 Az óbudai korrupciós ügy hátteréről 2021-ben Anonymous számolt be több alkalommal. Az álarcos alak által közzétett anyagok közül a „legütősebb” az volt, amikor egy 

rejtett kamerával készített felvételen az látszik, hogy a baloldal egyik fontos háttérembere, P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint — feltételezhetően — kenőpénzzel számolt el.

 A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó.

 

 Márciusban fogták el az első gyanúsítottakat

Az első gyanúsítottakat március elején fogták el. Három embert közülük letartóztattak, egy személy bűnügyi felügyeletbe került, míg egy társuk szabadlábon védekezhetett. Akkor annyit lehetett tudni a gyanúsításról, hogy egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda–Békásmegyer Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. 

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. 

Lapunk már az első elfogások után arról írt, hogy a nyomozás akár politikusokig is elérhet, ha bebizonyosodik, hogy részesültek a kenőpénzekből.

 

Százmilliós korrupció Óbudán

 Minderre nem kellett sokat várni, hiszen néhány hete őrizetbe vették, majd 

letartóztatták a minősített vesztegetéssel gyanúsított Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét és egy társát, de rajtuk kívül a botránynak összesen már tíz gyanúsítottja van.

A KNYF az alpolgármestert azzal gyanúsítja, hogy százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek.


Egy alku buktathatta le az alpolgármestert

Korábban megírtuk azt is, hogy az alpolgármesterhez úgy jutottak el a nyomozó ügyészek, hogy a gyanúsítottak közül valaki megszólalt és terhelő vallomást tett Czeglédy Gergőre. Mindezt csak erősíti, hogy az ügy egyik terheltje az óbudai alpolgármester elfogásával egy időben szabadult a börtönből.

 

 Kiss László polgármester is bajba kerülhet?

Az már csak hab a tortán, hogy a PestiSrácok.hu korábbi információi szerint Kiss László polgármester is gyanúba keveredett. Az ügy egyik szereplője ugyanis azt vallotta, hogy a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett, készpénzben felvett pénzösszegekből Kiss László polgármesternek is adni kellett.

Azt persze az ügyészek nyilván vizsgálják, hogy itt egy klasszikus befolyással üzérkedéssel van-e dolguk, azaz Kissre csak hivatkoztak a bűnözők, ám valójában a pénzt ők tették zsebre, vagy pedig korrumpálták a DK-s polgármestert.

Amennyiben utóbbi bizonyosodik be, úgy Kiss László is az alpolgármestere sorsára juthat. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.