Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Eldőlt, hogy az óbudai korrupciós botrány egyik kulcsfigurája szabadult a börtönből

A bíróság lapunknak adott válaszából is arra lehet következtetni, hogy  kiengedték a letartóztatásból az óbudai korrupciós botrány egyik főszereplőjét. D. Róbert a gyanú szerint az egyik bűntársa a másfél hete elfogott, százmilliós vesztegetéssel összefüggésbe hozott Czeglédy Gergőnek, Óbuda alpolgármesterének.

2024. 07. 04. 16:21
Forrás: Fotó: MTVA/Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óbudai kenőpénzes botrány elsőként elfogott három gyanúsítottja közül csak kettő személy letartóztatásának a meghosszabbítását indítványozta az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) – derült ki a bíróság lapunknak adott tájékoztatásából. Ez pedig azt jelenti, hogy  helyes volt a Magyar Nemzet korábbi információja, és valóban szabadult a letartóztatásból a korrupciós ügy egyik fontos szereplője, D. Róbert.

Ez az az ügy, amibe nemrég belebukott Óbuda szocialista alpolgármestere, Czeglédy Gergő, ám a történet szálai több évvel korábbra vezetnek vissza.

A III. kerületi botrányt Anonymous tárta fel 2021 őszén, több videó kiszivárogtatásával. Az álarcos alak által közzétett anyagok közül a legmegdöbbentőbb az volt, amikor egy rejtett kamerával készített felvételen az látszik, hogy a baloldal egyik fontos háttérembere, P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint kenőpénzzel számolt el. A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó. 

Az ügyben eljárás indult, az első gyanúsítottakat – köztük P. Gábort és D. Róbertet – március elején fogták el. Akkor annyit lehetett tudni a gyanúsításról, hogy egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatával, illetve az egyik gyanúsított-társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. 

Visszatérve D. Róbert kiengedéséhez: érdemes megemlíteni, hogy a férfi szabadulása egybeesett Óbuda MSZP-s, minősített vesztegetéssel gyanúsított alpolgármesterének őrizetbe vételével, akit egy társával együtt pár nappal ezelőtt le is tartóztatott a bíróság. Az eljárásban eddig összesen tíz gyanúsítottat hallgattak ki. Az ügy érintettjeinek körében azonnal elterjedt, hogy valaki a szabadulás reményében a gyanúsítottak közül beszélni kezdett, és így jutottak el Czeglédyhez.

A Központi Nyomozó Főügyészség azt rója Czeglédy Gergő terhére, hogy százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el azért, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek.

Nem mellékes körülmény, hogy egy vallomásban Kiss László DK-s polgármestert is úgy emlegették, mint aki részesült a kenőpénzekből. Ha mindez bebizonyosodik, akkor az ellenzéki politikus ellen is eljárást fognak indítani. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.