Ismertették a babaváró program változásait

A globális gazdasági nehézségek miatt a kormány kétéves hosszabbítási időszakot biztosít azoknak, akik 2019 és 2021 között vették fel a babaváró támogatást – jelentette be a kultúráért és innovációért felelős miniszter. Hankó Balázs beszélt arról is, további támogatást adnak a Szegedi Tudományegyetem Szentgyörgyi Albert Klinikai Központjának, hogy a gyermeksebészeti ellátás mellett a gyermek traumatológiához kapcsolódó műtőfejlesztés megvalósuljon.

2024. 07. 09. 12:45
Budapest, 2024. június 19.
Egy kisgyerek hûsíti magát egy díszkútnál a harmadfokú hõségriadó idején a Nyugati téren 2024. június 19-én.
MTI/Lakatos Péter
Fotó: MTI/Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családszervezeteket meghallgatva a kormány úgy döntött, hogy a 2019. július 1. és 2021. július 1. között a babaváró programban részt vevők esetében a határidőt egységesen 2026. július 1-jéig meghosszabbítják – jelentette be a kultúráért és innovációért felelős miniszter. Hankó Balázs kiemelte: a cél továbbra is az, hogy minden családban megérkezhessen a várt gyermek.

A tárcavezető az elmúlt évek kihívásait felidézve aláhúzta: ebben a hónapban valamivel több mint ötszáz, éves szinten pedig tízezer család kerülhet nehezebb helyzetbe a babaváró program lejárta miatt.

És mivel a célunk az, hogy minden lehetséges eszközzel a vágyott gyermekek megszületését támogassuk, döntöttünk közösen a meghosszabbítás mellett, hiszen Magyarország családbarát ország

– mutatott rá Hankó Balázs. Felidézte: 2010 óta harminc intézkedés, évi 3300 milliárd forint segíti, erősíti a családokat és támogatja a gyermekvállalást. A 2019 júliusában indult babaváró program eddig 245 ezer családot segített, 211 ezer gyermek született többek között ennek a programnak is köszönhetően.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója kiemelte: a fiatalok sok gyermeket szeretnének a kutatások szerint, ezért is fontos a most meghozott intézkedés. A múlt heti egyeztetésen felmerült, hogy a tízmillió forintos babaváró hitelt sokan felvették, ám az utóbbi nehéz években nem mindenki merte „bevállalni a gyermekeket” – tette hozzá Király Nóra.

Budapest, 2024. július 9.
Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója és Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter a babaváró hitelrõl tartott budapesti sajtótájékoztatón 2024. július 9-én. A kormány döntése értelmében a babaváró programban 2019. július 1. és 2021. július 1. között részt vevõk esetében a visszafizetési határidõt meghosszabbítják 2026. július elsejéig.
MTI/Hegedüs Róbert
Király Nóra és Hankó Balázs (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

 

Fejlesztés Szegeden

A miniszter hozzátette: a gyermekekre ugyanúgy figyelmet kell fordítani az egészségügy, a biztonság területén is. és örömtelinek nevezte, hogy a magyar kormány mindamellett, hogy a gyermekek egészségügyi ellátását kiemelten kezeli, az elmúlt időszakban a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjában is biztosította a folyamatos gyermeksebészeti ellátást.

A hétfőn elfogadott és megjelent kormányhatározatban további 1,3 milliárd forintos támogatást tudunk adni a Szegedi Tudományegyetem Szentgyörgyi Albert Klinikai Központjának, hogy a gyermeksebészeti ellátás mellett a gyermek traumatológiához kapcsolódó műtőfejlesztés megvalósuljon

– jelentette be a tárcavezető. Hankó Balázs kifejtette: az évi kétmilliárd forintot 1,3 milliárd forinttal kiegészítve válik elérhetővé, hogy a dél-alföldi régióban, ahol 220 ezer gyermek van, a legmagasabb szintű gyermek traumatológiai, gyermek sürgősségi ellátást támogató műtőblokk jöjjön létre.

Budapest, 2024. július 9.
Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter a babaváró hitelrõl tartott budapesti sajtótájékoztatón 2024. július 9-én. A kormány döntése értelmében a babaváró programban 2019. július 1. és 2021. július 1. között részt vevõk esetében a visszafizetési határidõt meghosszabbítják 2026. július elsejéig.
MTI/Hegedüs Róbert
Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

– Ez összesen két panelműtőt és a műtét utáni őrzőhelyiséget, valamint annak felszereltségét jelenti – magyarázta. A forrás biztosításától egy év múlva már a megújult műtő is segíti a 220 ezer dél-alföldi régióban lévő gyermekek traumatológiai ellátásában az előrelépést.

 

Változás a babavárónál

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, megemelt támogatási összeggel és változó feltételekkel indult az év a babaváró támogatás esetében is: tízmillióról 11 millió forintra nőtt a babaváró támogatás összege, amely – ugyanúgy, ahogyan eddig – kamatmentes kölcsönként járul hozzá a gyermeket tervező házaspárok otthonteremtési terveihez. Egy húsz évre igényelhető, szabad felhasználású, jelzálogfedezet nélküli konstrukcióról van szó, amelyet az öt éven belül gyermeket vállaló házaspároknak érdemes igénybe venni.

Az összeget lakásvásárlásra, hitelkiváltásra vagy akár új autó vásárlására is fordíthatják az igénylők, tavaly az első kilenc hónapban a megkérdezettek több mint kilencven százaléka az ingatlanügyleteihez igényelte.

A hétfői Kormányinfón Vitályos Eszter kormányszóvivő bejelentette: a globális gazdasági nehézségek miatt a kormány kétéves hosszabbítási időszakot biztosít azoknak, akik 2019 és 2021 között vették fel a hitelt. A gyermekvállalási határidő így ezeknek a családoknak egységesen 2026. július 1-jéig hosszabbodik meg.

Az intézkedés több ezer családot érinthet, a babaváró támogatással kapcsolatos döntés már aznap este megjelent a Magyar Közlönyben. A kormányrendelet szerint a babaváró támogatás azon támogatott személy esetében, akinél az ötéves határidő a 2024. július 1. és 2026. június 30. napja közötti időszakban járt vagy járna le, az ötéves határidő 2026. július 1-jéig meghosszabbodik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.