Ezek a legfontosabb tudnivalók a babaváró hitellel kapcsolatban

Megemelt támogatási összeggel és változó feltételekkel indul az év a babaváró támogatás esetében is. A Credipass szakértői a legfontosabb változásokra hívták fel a figyelmet. Ezzel párhuzamosan az ingatlanok iránti kereslet a megyei jogú városokban a húsz-negyvenmillió forint közötti, községekben pedig a húszmillió forint alatti ársávban a legélénkebb.

2024. 01. 17. 13:50
null
ingatlan, lakás, csok, családiház Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén tízről 11 millió forintra emelkedett a babaváró támogatás összege, amely – ugyanúgy, ahogyan eddig – kamatmentes kölcsönként járul hozzá a gyermeket tervező házaspárok otthonteremtési terveihez. A Credipass emlékeztetett: húsz évre igényelhető, szabad felhasználású, jelzálogfedezet nélküli konstrukcióról van szó, amelyet az öt éven belül gyermeket vállaló házaspároknak érdemes igénybe venniük.

Forrás: Credipass/Duna House

Az összeget lakásvásárlásra, hitelkiváltásra vagy akár új autó vásárlására is fordíthatják az igénylők, tavaly az első kilenc hónapban a megkérdezettek több mint kilencven százaléka az ingatlanügyleteihez igényelte.

A futamidő végéig járó kamatmentesség a gyermek hitelfelvételt követő öt éven belüli érkezése esetén biztosított. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor az ötödik év után tulajdonképpen egyfajta személyi kölcsönné alakul át a hitel, és az addig igénybe vett kamattámogatást a határidő lejárta után, 120 napon belül vissza kell fizetni. 

A kölcsönt kizárólag házaspárok igényelhetik közösen, és nem állhat fenn olyan tény vagy körülmény, amely kizárhatja a gyermekvállalást. Új szabály, hogy a feleség életkora 18 és 30 év közötti lehet, de átmeneti szabályozásként amennyiben a feleség legalább 12 hetes várandós, akkor 30 és 41 év közötti életkor esetén is igénybe vehető a hitel 2024. december 31-éig. 2025-től azonban kizárólag a harminc év alatti nők lesznek jogosultak az igénylésre. Ezek mellett feltétel még a köztartozás-mentesség, a magyarországi lakcím mindkét fél esetében, valamint az egyik fél minimum hároméves tb-jogviszonya. Természetesen ezenfelül is számos követelmény van, aminek meg kell felelni a babaváró hitel igényléséhez, ezekről érdemes pénzügyi szakértővel egyeztetni – tanácsolta Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

A támogatás előnye továbbá, hogy az érkező gyermekek után három évre szüneteltethető a törlesztés, ha egynél több gyermek születik, a hiteltartozás csökkenthető, a harmadik gyermek megszületése esetén pedig a teljes tőketartozást elengedik, vagyis megszűnik a hitel.
Jó hír, hogy a csok plusz, illetve a falusi csok mellett is igényelhető a kölcsön, tehát a támogatási formák kombinálhatóak egymással. 

A kombinálhatóság keresletnövelő hatása megmutatkozik az ingatlanpiacon is, azonban az Ingatlan.com közléséből kiderül, hogy bizonyos ársávokon belül egyértelműen nagyobb az érdeklődés.

A budapesti vevők hatvan százaléka hatvanmillió forintnál olcsóbb ingatlanok iránt érdeklődik

 a portálon. A nyolcvanmillió forint pedig lélektani határnak számít a fővárosban, mert az érdeklődések 77 százaléka érkezik az ennél olcsóbb ingatlanokra. A budapesti lakásdrágulás kifulladását jól jellemzi, hogy a százmillió forintnál értékesebb ingatlanokra érkezett az érdeklődések 14 százaléka, ami pontosan megfelel a tavalyi aránynak.

A megyei jogú városokban a 21–40 millió forintért eladásra szánt lakóingatlanokat keresik a legtöbben,

a teljes kereslet 49 százaléka koncentrálódik erre az árkategóriára. A nagyvárosokban a lélektani határ hatvanmillió forintnál húzódik meg, mert az érdeklődések nyolcvan százaléka ennél olcsóbb ingatlanokra érkezik. A kisebb városokban szintén a 21–40 millió forintos lakások a legnépszerűbbek, az érdeklődők harmada szeretne ennyiért lakást ezeken a településeken.

A községekben keresik legtöbben a legolcsóbb lakásokat. A húszmillió forint alatti ingatlanok részesedése a keresletből harmincszázalékos, a 21–40 milliósak pedig az érdeklődések 29 százalékát tudhatják magukénak. Ez egyben azt is jelenti, hogy a községekben lakóingatlant keresők közel kétharmada negyvenmilliónál olcsóbban szeretne elköltözni a mostani lakhelyéről.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.