Otthonteremtés: érdemes kombinálni a támogatásokat

A falusi csok és a csok plusz is szélesebb lehetőségek előtt nyitja meg az utat az ingatlanvásárlás előtt álló érintettek körében. Mindezek mellett segítséget jelent a babaváró támogatás is, de ne feledkezzünk meg a kedvezőbb önerőszabályról sem.

2024. 01. 16. 5:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei évtől az otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően az eddigieknél nagyobb segítséget kapnak a családok. Főleg úgy, ha a lehetőségeket kombináljuk egymással. Lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője felhívta a figyelmet a megemelt összegű falusi csokra, amely mellé számolhatunk az új csok plusszal, valamint a babaváró támogatás igénybevételével is. Ezek együtt már megfelelő alapot nyújtanak az otthonteremtéshez. Sőt, a kedvezőbb önerőszabály is segíti a családok lakhatásának megvalósítását: adott feltételek mellett elég a választott ingatlan vételárának tíz százalékát előteremteni önerőként, hogy elindulhasson lakásszerzés folyamata. 

A támogatásokhoz kapcsolt illetékmentesség további milliókat jelent majd, így az idei évben az első lakásukat vásárlók és a nagyobb ingatlanba költöző gyermeket tervező párok „terepe lesz” az ingatlanpiac. 

A keresletre vonatkozó kérdésünkre a szakember elmondta, hogy csok plusznak köszönhetően előreláthatóan a fővárosban és megyeszékhelyeken elhelyezkedő jó minőségű lakásoknál lesz az előny. A falusi csok lehetőségei miatt azonban a jó közlekedéssel rendelkező, nagyvároshoz közeli településeken található korszerű családi házak is keresettebbek lehetnek az átlagnál.

Az elemzési vezető kitért arra is, hogy a támogatásoknak köszönhetően megerősödő kereslet fokozhatja az építési kedvet is a preferált kistelepüléseken. Ez az árak tekintetében is emelkedést hozhat, járulékosan azonban ingatlanállomány minősége is javulhat. Mindezek mellett viszont akadnak olyan vásárlók is, akik a korszerű és új ingatlanokat még a támogatásokkal együtt sem biztos, hogy tudják majd finanszírozni. Ők azonban lecsaphatnak a használt lakásokra, házakra. Így mindent egybevéve várhatóan a jó helyen lévő, megfelelő szerkezettel rendelkező, lakható, ám felújítandó ingatlanok iránti érdeklődés is növekedhet.

Benedikt Károly rámutatott arra is, hogy a különböző települések ingatlanárait befolyásolja az országon belüli lokáció, valamint a közösségi intézmények elérhetősége is az infrastrukturális adottságok mellett. Az otthonteremtési támogatások igénybevételével vásárló párok, családok kivétel nélkül gyermekvállalás vagy családbővülés előtt állnak. Így mindenképpen érdemes figyelembe venniük a településválasztáskor az orvosi ellátás és az oktatási intézmények, és természetesen az ésszerű közelségben található munkahelyek elérhetőségét is. Mindezek a félreesőbb, kisebb településeken nem feltétlenül adottak. Lapunk külön rákérdezett a Balaton és térségére is. A szakértő jelezte: 

Veszprém és agglomerációja, valamint az egyéb, balatoni vagy a tó tágabb környezetében elhelyezkedő települések népszerűsége eddig sem volt vitatott. Többen választották ezt a környéket állandó lakhatás céljából a járványidőszakot követően is. Ezek a helyszínek továbbra is keresettek.

Az Otthon Centrumtól is érkezett válasz a megkeresésünkre. Szakértőik arra hívták fel a figyelmet, hogy a falusi csok a nagyvárosokhoz közeli településeken éreztetheti hatását. Válaszukból az derül ki, ez bizonyos mértékű népességmozgással is együtt járhat, a kevésbé preferált településekről akár többen el is vándorolhatnak. A csok plusz pedig elsősorban a fővárosi agglomerációban, valamint a nagyvárosok kertvárosi részeiben, illetve a főváros külső pesti kerületeiben hozhat keresletélénkülést. Ezzel együtt a jó állapotú ingatlanok esetében minimális áremelkedéssel is érdemes számolni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.