Jön a vihar, kiadták a riasztást + videó

Nem sokat enyhül a hőség jövő héten sem.

2024. 07. 21. 17:17
Nyíregyháza, 2020. június 25.
Autó halad a felhõszakadásban Nyíregyházán a Sóstói úton 2020. június 25-én.
MTI/Balázs Attila
illusztráció Fotó: MTI/Balázs Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap este a gomolyfelhők nagyrészt feloszlanak, a csapadékgócok zöme lecseng, éjszakára a legtöbb helyen kiderül az ég. Hétfőn pedig gomolyfelhős, napos idő várható elszórtan záporral, zivatarral. Nagyobb területen élénk légmozgás hétfőn valószínű a Dunántúlon, sőt néhol erős, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek – derül ki a HungaroMet előrejelzéséből.

A meleg továbbra sem hagyja itt az országot,

a legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 30 és 34 fok között alakul.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 16 és 21 fok között valószínű. A hidegre hajlamos helyeken ennél hűvösebb is lehet.

 

Kitart a hőség

A Köpönyeg.hu orvosmeteorológiai előrejelzése szerint a folytatódó tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor

fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre.

A szív- és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV-sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást. 

 

Jön a vihar, kiadták a riasztást

A Hungaromet elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki felhőszakadások veszélye miatt – közölte a katasztrófavédelem. Az érintett területeken rövid idő alatt akár több mint huszonöt-harminc milliméter eső eshet. Heves zivatarok miatt is kiadták az elsőfokú, citromsárga riasztást. Az érintett területeken jégeső eshet, valamint károkozó, erős szél fújhat.

 

Milyen idő lesz jövő héten?

Kedden erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, emellett fátyolfelhők is lesznek. Elszórtan alakul ki zápor, zivatar. Az északi szelet sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon helyenként erős lökések kísérik. A hőmérséklet kedd hajnalban 14–23 fok között, délután 28–34 fok között alakul.

Szerdán erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett fátyolfelhőkre is számítani kell. Több helyen várható zápor, zivatar. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon nagy területen megerősödik. A hajnali 14–22 fokról szerda délutánra 24–31 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Csütörtökön gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre számíthatunk. Elszórtan, nagyobb eséllyel az ország északkeleti felén fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon és a Duna–Tisza-közén gyakran megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12–20 fok között, a csúcshőmérséklet 22–29 fok között alakul.

Pénteken napos időre van kilátás, általában kevés gomolyfelhővel. Néhol, főként északkeleten alakulhat ki zápor, zivatar. Az északias szél a Dunántúlon helyenként megerősödik. Péntek hajnalban 11–19 fok, délután 25–30 fok lesz.

Szombaton nagyrészt derült, napos időre számíthatunk, csapadék nem valószínű. A változó irányú szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. A hőmérséklet szombat hajnalban 11–19 fok között, délután 26–32 fok között várható.

Vasárnap túlnyomóan derült, napos idő várható csapadék nélkül. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad. A vasárnapi hőmérséklet hajnalban 14–22 fok között, délután 28–34 fok között valószínű.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.