Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Karácsony lapítva viszi csődbe Budapestet

Botrányt botrányra halmoz Karácsony Gergely főpolgármester: a túlárazott Lánchíd-felújítás és Gyurcsány embereinek kifizetése után éppen a főváros eladósítása van soron. Budapest első embere mélyen hallgat, a kampányban is bagatellizálta a problémát, pedig Vitézy Dávid szerint már tíz nappal a választás előtt tudnia kellett róla.

Forrás: Metropol2024. 07. 03. 9:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A baloldal budapesti tevékenysége miatt mára több mint 234 milliárd forint adóssága és hiánya keletkezett a fővárosnak – idézte fel a Metropol. A lap szerint nem esett szó arról a 110 milliárdnyi állampapír-állományról, amely két éve még megvolt, de Karácsonyék elpazarolták, és arról az 50 milliárdról, amivel 2025-re már előre eladósították Budapestet, hogy idén finanszírozni tudják a BKK-t. Karácsony Gergely úgy vette át a főváros vezetését 2019-ben, hogy Tarlós István korábbi főpolgármester több mint 200 milliárd forintos tartalékot hagyott a kasszában.

 

Karácsony állatorvosi lova

A lap szerint Karácsony főpolgármesteri ténykedését talán a Lánchíd felújításának történetével lehet a legjobban illusztrálni: ahogy főpolgármester lett, lehúzta az eredeti terveket, és érvénytelenítette azt a tendert, amelyet még a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat írt ki a híd felújítására, és amelyet az A-Híd Zrt. nyert el. A Tarlós-féle projekt a Lánchíd renoválása mellett tartalmazta a Széchenyi tér és a Váralagút felújítását is. Mint emlékezetes, Karácsony indoklás nélkül új terveket készíttetett és új tendert írt ki, amit ugyancsak az A-Híd Zrt. nyert el, csak drágábban.

A felújítás másfél éves csúszással kezdődött, és annak ellenére, hogy a teljes projekt volumene jócskán csökkent, hiszen kimaradt belőle a Váralagút és a Széchenyi tér, a felújításra szánt összeg közel ötmilliárddal megnőtt.

Az eredetileg tervezett határidő éveket csúszott.

A hídpénzbotrány idén januárban robbant ki, amikor kiderült, hogy a Lánchíd felújítását elnyerő A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalt át 2020 novembere és 2022 júliusa között, tehát éppen a hídberuházás idején a számlagyárügyben súlyos bűncselekményekkel gyanúsított Vig Mór cégének, a Sunstrike Kft.-nek. Aztán ebből az összegből 900 millió forintot azonnal továbbutaltak Vig Mór magán- és ügyvédi letéti számlájára. A botrány vélhetően az elmúlt évtized legnagyobb sikkasztása, az ügyben nyomoz a NAV, vizsgálatot indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), és több feljelentés is született.

 

Százmilliós jutalmak a belső körnek

Karácsony a legnagyobb titokban csaknem ötven vezetőnek hagyott jóvá egyenként is milliós extra juttatásokat.

A Magyar Nemzet számolt be arról, hogy tavaly július 20-i döntése nyomán a BKK és a BKV vezetői hatalmas, több esetben közel tízmillió forintos prémiumot vehettek fel. 

Az ügy érdekessége, hogy a főpolgármester egyetlen nappal később, 21-én Facebook-posztban számolt be arról, hogy nagyon súlyos a helyzet, nincs pénz, a BKK-nak meg kell emelnie a vonaljegyek árát, mert a kormány megszorít.

Karácsony döntése szerint egyébként az utasokat pulykákhoz hasonlító Walter Katalin, a BKK Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kapott, de nem panaszkodhattak a BKV-s vezetők sem. A fővárosi közműholding első embere, Mártha Imre is zsebre tehetett 7,842 millió forint prémiumot. A döntés azért is volt érdekes, mert éppen arra az évre kapta a jutalmat, amelyikben napokra leállt a budapesti szemétszállítás. Mint emlékezetes, a Márthához tartozó kukások nem tűrték tovább, hogy alacsony a munkabérük, Budapestet pedig napok alatt elöntötte a szemét.

 

Karácsony sunyi adósságspirálja

Vitézy Dávid volt főpolgármester-jelölt nemrég arról értekezett, hogy Karácsony Gergely már a kampány időszakában is tudta: hatalmas adósságba kerül a város az agglomerációs megállapodás miatt, de szándékosan elhallgatta ezt a választók elől.

Vitézy szerint a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlést megkerülve döntött a BKK ötvenmilliárd forintos likviditási válságának kezeléséről, amelyről nem tájékoztatta a választókat, ráadásul mindezt a júniusi választások előtt szűk három héttel. A BKK finanszírozására bankok adnak idén pénzt a fővárosnak, amely a jövő évre vonatkozóan tartozik ezért már most ötvenmilliárddal. A volt főpolgármester-jelölt úgy vélte:

Karácsony ezzel olyan adósságspirálba kényszeríti a fővárost, amelyből jelentős kormányzati többlettámogatás vagy az agglomerációs megállapodás újratárgyalása nélkül nem lesz kiút.

A Partizán főpolgármester-jelölti vitáján Vitézy Dávid már rávilágított volna, hogy ez mekkora problémát fog okozni a jövőben, de Karácsony következetesen elhallgatta, letagadta ezt, pedig már jó tíz nappal azelőtt tudnia kellett róla.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.