Kutyaszorítóban Karácsony Gergely

Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója szerint érdekes időszak következik októbertől a fővárosban, ugyanis a rendkívül fragmentált Fővárosi Közgyűlésben a pártoknak egyfajta kompromisszumot kell kötniük ahhoz, hogy Budapest működőképes maradhasson.

2024. 07. 12. 15:40
KARÁCSONY Gergely
Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Lakatos Péter)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főpolgármesternek az októberi alakuló üléskor kell egy ajánlatot tennie, várhatóan egy paktumot fog javasolni, amelynek keretében kormányozható marad a főváros az elkövetkező öt évben – mondta el lapunk kérdésére válaszolva Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a most kirajzolódó politikai helyzetben a leginkább kézenfekvő megoldás az lehet, hogy Karácsony Gergely nyáron előkészít egy paktumot, amelynek segítségével megegyezik a nagyobb frakciókkal, és politikai arcvesztés nélkül elfogadtatja velük a város érdekében fontos javaslatokat. 

Van egy másik lehetőség is, ami a konszenzuskeresés után jöhet. Ez egy konfliktusos stratégia, ami azon alapul, hogy a Fővárosi Közgyűlésben van két nagy tömb, az egyik a Fideszé, a másik pedig a Tisza Párté, Karácsony Gergely pedig egy különálló pozíciót vesz fel és a terveit a budapestiek érdekeiként próbálja beállítani. Ebben az esetben Karácsony Gergelynek egy kezdeményező szerepet is fel kell vállalnia, és folyamatosan merész ötletekkel kell előrukkolnia

– emelte ki Kiszelly, aki hozzátette, ezen lehetőségek ellenére Karácsony Gergely továbbra is rendkívül szorult helyzetben van, ugyanis a Fővárosi Közgyűlés egy mini országgyűléssel ér fel, és egy laboratóriumnak tekinthető, ami 2026-ig mintázhatja az országos politikát. 

Ebben van a valósi csapdahelyzete Karácsonynak, ugyanis a közgyűlésben helyet foglaló pártok között elemi ellentétek vannak. A 2026-ig tartó politikai kommunikáció pedig megnehezíti, hogy a közgyűlésben látványos összeborulások vagy állandó szövetségek alakuljanak ki

– fűzte hozzá a Századvég politikai elemzési igazgatója, kiemelve, amennyiben Karácsony Gergely képes lesz tető alá hozni egy paktumot akár úgy, hogy egy tiszás és egy kormánypárti főpolgármester-helyettesnek is helyet ad, akkor ezzel ő magát egy konszenzusos pozícióba helyezné, illetve ellehetetlenítené mindkét pártot, amelyek ezt követően nem lesznek képesek konfliktusos politikát folytatni a fővárosban. 

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi lehet a szerepe a Tisza Pártnak a Fővárosi Közgyűlésben, Kiszelly Zoltán megjegyezte,

továbbra is kérdéses, hogy a Tisza Pártnak milyen lesz a stratégiája, folytatják-e az egyedül győzni politikát, vagy pedig igyekeznek majd kompromisszumot keresni. Valószínűleg a Tisza Párt is egyenlő távolságra törekszik a többi párttól, azonban egy ilyen nagy kompromisszumot elképzelhető, hogy elfogad.

Amint arról már korábban is beszámoltunk, ismét Karácsony Gergelyt hirdették ki a főpolgármester-választás győztesének, a második újraszámlálást követően 293 szavazat a különbség Karácsony és Vitézy Dávid között.

A Nemzeti Választási Bizottság péntek 11 órára összehívott ülésén megállapították, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte, aki 371 538 szavazatot kapott, 293-mal többet, mint Vitézy Dávid, akire 371 245-en voksoltak. Az NVB ülésén kiderült, hogy összesen 781 767 érvényes és 24 548 érvénytelen szavazólap volt.

Mindez azt követően történt, hogy az Alkotmánybíróság (AB) múlt vasárnap megsemmisítette a Kúria végzését, amely helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) főpolgármester-választás eredményét megállapító korábbi határozatát. Ugyanis az AB határozata szerint a Kúria végzésében nem indokolta meg kellően, miért találta alaptalannak az NVB-határozat ellen előterjesztett bírósági felülvizsgálati kérelmet, ami a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelméhez vezetett. 

Az ügyben a Kúriának új eljárást kellett lefolytatnia és új döntést hoznia, mely szerint újra kellett számolni Budapest mind a 23 kerületében az összes, korábban már érvényesnek elkönyvelt, a főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatot. 

Ez volt egyébként a második újraszámlálás, az első eredmények szerint Karácsony Gergely ugyanis 324 szavazattal nyerte meg a június 9-i főpolgármester választást, miközben rekordszámú, 24 592 érvénytelennek nyilvánított szavazat volt. 

POY_2681
A Nemzeti Választási Bizottság ülése (Fotó: Polyák Attila)

A szavazókörökből sorban érkeztek a jelzések, hogy miután a Fidesz–KDNP jelöltje, Szentkirályi Alexandra az utolsó pillanatban visszalépett, a szavazólapokon át kellett húzni a nevét, csakhogy ezt sok helyen alig láthatóan tették meg. Márpedig sokan Vitézy mellett Szentkirályi neve mellé is odaírták az ikszet. Vitézyék érvelése az, hogy szerintük több helyen érvénytelennek számolták ezeket a szavazatokat, pedig ez érvényesnek számít, ugyanis jogilag irreleváns, hogy a visszalépett Szentkirályi neve melletti körbe mit írt valaki. Vitézy ezután az érvénytelen szavazatok újraszámlálását kérte, aminek köszönhetően 41 szavazatra csökkent a differencia. 

Most viszont az összes leadott szavazatot újraszámolták, így nőtt újra kétszáz szavazat fölé a különbség.

Ugyanakkor az NVB hivatalos közlése sem biztos, hogy a végleges, hiszen a mostani eredmény ellen is lehet majd a Kúriához, majd az Alkotmánybírósághoz fordulni.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.