Átláthatatlanok a kormánykritikus médiumok külföldről származó bevételei

A Nézőpont Intézet jelezte, hogy a sajtóorgánumokhoz évente milliárdos nagyságrendű külföldi donációk érkeznek.

2024. 07. 12. 14:02
Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője (Fotó: Facebook/Partizán)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánykritikus médiumokhoz Magyarországon kívülről érkező források teljes körének felderítése – vonatkozó és hatékony szabályozás hiányában – gyakorlatilag lehetetlen – olvasható a Nézőpont Intézet legújabb Facebook-bejegyzésében. Mint írták, az egyes kiadók (cégek, alapítványok vagy egyesületek) nyilvános éves beszámolóiban ezek „egyéb bevétel” vagy „támogatás” cím alatt szerepelnek, de azok részletezése opcionális, így még az sem deríthető ki feltétlenül, hogy belföldről vagy külföldről érkeztek források.

Amennyiben az egyes orgánumok a saját felületükön hoznak nyilvánosságra ilyen adatokat, úgy ott sem mindig nevezik meg a pontos támogatókat

– tették hozzá.

Jelezték, hogy a 2023-as évre vonatkozóan a 444 .hu-t kiadó Magyar Jeti Zrt. például „olvasói támogatások” alatt 42 milliós bevételt jelez, a Nyugat. hu-t kiadó Nyugat Média és Világháló Egyesület kilencvenmilliós forrást „az Európai Unió költségvetéséből vagy más államtól, nemzetközi szervezettől származó támogatás” soron, a Partizán YouTube-csatornát üzemeltető alapítvány pedig 572 milliós „külföldi támogatást” vagy 105 milliónyi „nem magánszemélytől” származó forrást jelölt meg.

Már a gyakran átláthatatlan éves beszámolók alapján is biztosan kijelenthető, hogy a kifejezetten kormánykritikus médiumokhoz éves szinten milliárdos nagyságrendű külföldi donációk érkeznek

– hívta fel a figyelmet a Nézőpont Intézet elemzése.

 

Borítókép: Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője (Forrás: Facebook/Partizán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.