Törvénymódosítás jöhet Karácsony és Vitézy választási harca után

Ősszel kerülhet az asztalra a szavazatszámlálás automatizálásának terve.

Forrás: ATV2024. 07. 12. 18:43
GULYÁS Gergely
Budapest, 2024. július 8. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. július 8-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfontolásra érdemes, észszerű javaslatnak nevezte Gulyás Gergely a felvetést, hogy automatikus legyen a voksok újraszámlálása kis különbség esetén – jelentette ki a miniszter az Atv.hu kérdésére, amikor a Karácsony és Vitézy közötti szavazatkülönbség kapcsán kérdezték. 

Kis, egy- vagy félszázalékosnál is kisebb különbség esetén van csak értelme az újraszámlálásnak. De akkor viszont van!

– jelentette ki Gulyás Gergely.

 

Kis különbség esetén szükség lehet az automatizált újraszámlálásra

– Ez nem egyszerűen csak megfontolásra érdemes, de jó javaslat is – mondta a lapnak, hozzátéve: 

– A választási eljárási törvény módosítására az Országgyűlések van módja, lehetősége. Egy ilyen jellegű, a bár technikainak tűnő, - de mint most a gyakorlatban látjuk - egy ilyen fontos módosítás akár konszenzusos lehetne.

Gulyás Gergely szerint a fővárosi választási huzavona kapcsán bebizonyosodott, hogy a magyar bírósági rendszer gyors döntéshozatalra képes – háromfokú döntéshozatali eljárás ment végbe egy hónapon belül. Mind az érvénytelen, mind az érvényes voksok megszámlálására képesek voltak az önkormányzatok, jegyzők, a választási bizottságok – írta a lap.

– Az is látszik, hogy csalni senki nem akart. De amikor ötféle szavazatot kell a választás napján összeszámolni, ráadásul láttuk, hogy hajnali egy és fél négy között számolták össze a szavazatokat, ilyenkor a tévedés lehetősége nem kizárható. Ez most tisztázódott – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely a szavazatok újraszámlálása automatizálásának lehetőségét kis különbség esetén észszerűnek nevezte, és azt mondta:

Az Országgyűlés fontolja meg, nézzük meg a tapasztalatokat.

A miniszter hozzáfűzte: Lehet ősszel ilyen javaslat akár a kormány részéről vagy a képviselők részéről, s bár a kormány még nem tárgyalt az ügyben, a maga részéről észszerűnek tart egy ilyen módosítást – olvasható az oldalon.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. július 8-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.