Fővárosi politikusokat vesztegethettek meg, nagy erőkkel zajlik a Lánchíd-ügy nyomozása

Továbbra is nagy erőkkel folyik a nyomozás a fővárosi számlagyár ügyében. A botrány kulcsfigurája, Vig Mór exügyvéd jelenleg is börtönben van, a letartóztatását nemrég hosszabbította meg a bíróság, így a férfi nyár végéig biztosan rács mögött marad. A hatóság adócsalás, hűtlen kezelés és vesztegetés miatt is eljárást indított, a szálak pedig a Karácsony Gergely vezette Városházáig érnek.

2024. 08. 13. 8:28
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2022. október 18. Karácsony Gergely fõpolgármester a felújítás alatt álló Lánchíd megújult, elsõ kõoroszlánjának visszahelyezésén a híd budai oldalán 2022. október 18-án. A fõvárosi hidat várhatóan december közepén ismét használhatják az autósok. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több szálon, hűtlen kezelés, sikkasztás és vesztegetés gyanújával folyik még mindig a nyomozás a Városházáig érő fővárosi számlagyár ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet. Ez az a botrány, ami a túlárazott Lánchíd-felújításhoz kapcsolható. A szövevényes ügy szálai 2019 őszéig nyúlnak vissza, amikor a balliberális koalíció Karácsony Gergely főpolgármesterré választásával átvette a hatalmat Budapesten. 

Karácsonyék a váltás után megfúrták a Tarlós Istvánék által a Lánchíd felújítására kedvező feltételekkel kötött tendert, és új közbeszerzési eljárást írtak ki. 

A pályázaton az előző városvezetés alatt is befutó A-Híd Zrt. lett a győztes, csakhogy furcsa módon ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a munkát. 

Ide tartozik, hogy majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós idején zajló tenderhez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

Korrupciógyanú

A brutális drágulást már abban az időben is többen kifogásolták, de Karácsonyék érdemi magyarázatot nem adtak. 

Lehettek persze olyan bennfentesek, akik tudhatták a drágulás tényleges okát. Közéjük tartozik Bajnai Gordon régi bizalmasa is, aki egy Magyar Nemzet által megismert hangfelvétel-leirat szerint arról beszélt egyik ismerősének, hogy azért került ötmilliárd forinttal többe Karácsonyék idején a Lánchíd felújítása, mert abból pénzeket osztottak vissza fontos baloldali potentátoknak. 

Az üzletember konkrétan úgy fogalmazott: „El vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztogatással stb., stb.” A beszélgetőtárs megdöbbenve kérdezett vissza, hogy „ebből ki lehet venni pénzt?” Bajnai Gordon régi „harcostársa” a felvételen a Lánchídra utalva konkrétan ezt mondta: „Hát ötmilliárddal megdrágult, és kisebb a tartalma.” Azaz, az üzletember egyértelműen arra célzott, hogy a baloldali városvezetés pénzt szivattyúzhatott ki a projektből.

 

Még mindig börtönben a fővárosi számlagyár kulcsfigurája

Ez a beszélgetés 2021 nyarán történt meg, amikor már javában áramlottak a Lánchíd-pénzek egy titokzatos, a praxisától azóta eltiltott ügyvéd, Vig Mór cégéhez. A férfiról napvilágra került az is, hogy ő nem más, mint az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére. Vig Mór még mindig börtönben van, a bíróság nemrég augusztus végéig meghosszabbította a letartóztatását.

Vig Mór a szélesebb nyilvánosság számára azután vált ismertté, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaly novemberben üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanújával őrizetbe vette, miután belebukott egy sok száz milliós számlagyárba. 

A NAV nyomozói az ügyben összesen 33 helyszínre szálltak ki – két kábítószer- és pénzkereső kutyát is bevetve –, majd dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint rengeteg készpénzt foglaltak le. Az eljárás keretében házkutatást tartottak többek között egy bizonyos Hegedüs Dániel nevű ügyvédnél, illetve a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél is.

Közpénzből készpénz

Később kiderült, miért lehetett szükség utóbbi hatósági intézkedésekre: hónapokkal ezelőtt az atv.hu hozta nyilvánosságra, hogy 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt Vig cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

Vig Mórt azonban 2022 januárjában eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától, emiatt stratégiát kellett váltani. Ezután vonták be Hegedüs Dánielt az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben.

 

Kipakolt az informátor

Az ügyben később fordulat következett be: egy ismeretlen személy levelet küldött az egykori elszámoltatási kormánybiztosnak, Budai Gyulának. A levélben az szerepelt, hogy Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a Lánchíd-beruházásból kiszivattyúzott, majd készpénz formájában felvett összegekkel. Az „elszámolás” a levélíró szerint a vállalkozás vezetője és a jogász között zajlott.

Mindebből az következik, hogy az A-Híd Zrt. által az exügyvédnek átutalt másfél milliárd forint itt cserélhetett gazdát. Budai szerint ráadásul a biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A-Híd Zrt.-vel. Ám ami még gyanúsabbá teszi az egész történetet, hogy a levélíró úgy tudja: a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővárosi baloldalhoz.

A megismert adatok alapján nem volt nehéz megállapítani, hogy a biztonsági cég a Lövőház utca 7–9. szám alatt található Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. A biztonsági vállalkozás egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig nem más, mint Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt.

Kenőpénzek baloldali politikusoknak

Azaz, ha igazak a levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza, ahonnan az összegek a levélíró szerint a budapesti Városházán landoltak. A volt elszámoltatási kormánybiztos mindezek után feljelentést tett, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pedig hivatali vesztegetés gyanújával elrendelte a nyomozást. Az ügyet a rendőrség végül átadta a számlagyárügyben tavaly óta költségvetési csalás gyanújával, illetve hűtlen kezelés miatt nyomozó NAV-nak, amelynek munkatársai tavaly novemberben Vig Mórt is őrizetbe vették

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.