Elemző: Magyar Péter karakterére nem lehet hosszú távon közösséget építeni

A baloldalon nincs következménye semmilyen morális botlásnak vagy bűnnek, és ez Magyar Péter esetében is tisztán látszik – mutatott rá az Origónak adott interjújában Nagy Ervin. A politikai elemző szerint a Tisza Párt elnöke a korábbi hangzatos ígérete ellenére mégis a mentelmi joga mögé akar bújni, miután a diszkóbotránya miatt garázdaságért vagy akár lopásért és rablásért is felelősségre vonhatnák.

Forrás: Origó2024. 09. 04. 13:23
Forrás: Forrás: Ripost
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába vallja magát Magyar Péter jobboldali, illetve szuverenista identitású politikusnak, ha megnézzük a kormánnyal szembeni kritikáját és a viselkedését, akkor tökéletesen beleillik a Nyugatot másoló, globalista érdekeket kiszolgáló hazai balliberális oldal mezőnyébe – mondta az Origónak adott interjújában Nagy Ervin politikai elemző. A szakértő rámutatott:

amikor az Orbán-kormányt támadja a közösségi oldalán vagy a fórumain, ugyanazokat a kliséket halljuk tőle, mint Gyurcsány Ferenctől.

Szavai szerint amikor a politikus Brüsszelben tárgyal, ugyanazokat a vélelmezett vádakat hajtogatja, mint Dobrev Klára, azzal a különbséggel, hogy Magyar Pétert a hatalomvágy mellett a sértettség is vezérli.

 

A baloldalon nincs következmény

Az elemző felidézte, Horn Gyula – aki a karhatalmista múltját firtató kérdésre pökhendin azt bírta válaszolni, hogy „Pufajkás voltam. Na és?” – sokat tett azért, hogy a múlttagadás kommunista hagyománya következmények nélküli baloldalt hozzon létre Magyarországon. Ezt a „hagyományt” vitte tovább Gyurcsány Ferenc is, aki az őszödi beszéd és a rendőrterror után sem mondott le.

A baloldalon nincs következménye semmilyen morális botlásnak vagy bűnnek, és ez máig így van. Úgy tűnik, hogy a baloldali szavazók is elfogadták ezt, és sokkal hamarabb megbocsátják a politikusok bűneit, mint azt a hazai jobboldalon, vagy éppen más országokban tapasztalhatjuk

– fogalmazott.

Nagy Ervin úgy véli, Magyar Péter ebben is hasonult a baloldalhoz. – Megtapasztalta, hogy nincs következménye a tetteinek, a szavazói egyelőre mindent megbocsátanak neki, a külföldről finanszírozott kormányellenes sajtó pedig nem kéri számon –  magyarázta, majd hangsúlyozta:

Magyar Péter nem vállalja a hibáiért a felelősséget, mert a baloldalon ezt senki nem várja el tőle.

 

Nem sokáig kardoskodott a mentelmi jog ellen

Az interjúban kitértek a mentelmi jog intézményére is, amellyel lapcsolatban Magyar Péter a választási kampányban még azt mondta híveinek, megszünteti, és ő sem tart rá igényt. Azonban amióta mandátummal rendelkezik, nem hajlandó lemondani róla. Nagy Ervin ezzel kapcsolatban megjegyezte: világos, hogy Magyar Péter fél a nyomozástól

Ha tényleg nem követett volna el bűnt, akkor önként is lemondhatott volna a mentelmi jogáról, és vállalhatta volna, hogy őszintén elmeséli a történteket. De nem így tett, ami gyanúra ad okot.

– fogalmazott, majd emlékeztetett: mindenesetre ez nem az első olyan eset, amikor egy baloldali politikus a mentelmi joga mögé bújik. Az elemző szerint Magyar Péternek arra az ellentmondásra azonban egyszer majd válaszolnia kell, hogy

miért mondta azt a választások előtt, hogy nem veszi fel az uniós mandátumot és eltörölné a mentelmi jogot? Ugyanis miután sikeresen letarolta az ellenzéki oldalt, és lehetősége nyílt rá, mégis felvette a mandátumot, most pedig a mentelmi joga ad neki védettséget.

Nagy Ervin szerint a Tisza Párt elnökének egyelőre nem kell magyarázkodnia, mert a lendület kitart, a szavazói – akiket az Orbán-kormánnyal szembeni gyűlölet mozgat – elvakultan követik, a baloldali sajtó meg kesztyűs kézzel bánik vele. De ez a kegyelmi állapot egyszer megszűnik, és akkor választ kell adnia ezekre az ellentmondásokra – tette hozzá.

 

Magyar Péternek is felelőssége lehet a MÁV helyzete miatt

Az elemző szerint az természetes, hogy Magyar Péter ellenzéki politikusként keresi a kormány gyenge pontjait, de valójában nem találja, ugyanazt mondja, mint a többi baloldali politikus. Mint mondta, a Tisza Párt elnöke végigmegy az összes olyan „slágertémán”, amit Gyurcsányék is elmondtak az elmúlt tíz évben, így a tömegközlekedésen is.

Az egész csak azért érdekes, mert ha azok a vádak, amiket elmond a MÁV működéséről, igazak, akkor abban neki is felelőssége kell hogy legyen, hisz vezetőként ott dolgozott még tavaly ilyenkor is

– mondta. 

Nagy Ervin kitért a kórházi hecckampányra is, amely szerinte figyelemelterelés. Emlékeztetett: az egészségügy mindig is az ellenzék egyik legfontosabb témája volt. Magyar Péter ebben sem hozott újat. – A különbség az, hogy hangosabban és gátlástalanabbul mondta el a sokszor igaztalan vádjait, hisz kamuvideókat készített és lázította a kórházakban fekvő embereket – magyarázta, majd leszögezte: nem válaszokat adott a problémákra, hanem hatványozta a problémákat a zavarkeltésével. 

Magyar Pétert véleményem szerint a sértettség, a hatalomvágy és a pénz mozgatja. Minden más csak ámítás.

– hangsúlyozta 

Szavai szerint éppen ezért rövid távon még sikeres lehet, talán még 2026-ban is komoly eredményeket érhet el és legyőzheti a teljes baloldalt, de ilyen vezetői karakterre és személyiségre nem lehet hosszú távon politikai közösséget építeni. – Mert a politikában a közösség, a vízió és az identitás kialakítása mellett a vezető személyiség karaktere is meghatározza a sikert – mutatott rá az elemző.

Borítókép: Magyar Péter (Forrás: Ripost)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.