Karácsony Gergely felelőssége, hogy többséget teremtsen maga körül

Az elemző szerint messziről látszik, hogy a Karácsony Gergelyt főpolgármesteri székbe segítő Gyurcsány Ferenc megkezdte a kampányát a városházi embereinek megvédése érdekében.

2024. 09. 28. 10:59
Budapest, 2024. június 14. Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje a Párbeszéd - Zöldek szervezésében "Tiszta vizet a pohárba! - demonstráció a választások tisztaságáért" címmel megtartott tüntetésen a Nemzeti Választási Bizottság budapesti épülete előtt 2024. június 14-én. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főpolgármester-helyettes megválasztása az önkormányzati törvény alapján mindig titkos szavazással történik, így ez egy jogilag kötött, bevett eljárás. Más személyi döntések meghozatala során a titkos szavazás nem kötelező, de lehetséges, ha az érintett ezt kéri – emelte ki Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője a Magyar Nemzetnek. 

Lapunk kérdésére válaszolva Szikra elmondta

a főpolgármester-helyettes megválasztásához minősített többségre van szükség, ami az önkormányzatok esetében azt jelenti, hogy az összes képviselő több mint felének igen szavazatára szükség lesz. Ez a Fővárosi Közgyűlés esetén 17 fő.

Ugyanakkor az elemző szerint ha több főpolgármester-helyettest választ a közgyűlés, akkor minden jelöltről külön kell szavazni. Így nem fordulhat elő, hogy ebben a személyi ügyben csomagban szavazzanak a képviselők. 

 

Az messziről látszik, hogy a Karácsony Gergely mögött álló Gyurcsány Ferenc megkezdte a kampányát a városházi embereinek megvédése érdekében. Karácsony egyelőre feltűnően passzívnak tűnik az új városvezetés kialakítása során, ugyanakkor politikai értelemben érdekelt abban, hogy a baloldal régebbi és újabb pártjai is mellette álljanak

– emelte ki Szikra Levente, majd hozzátette, annyi biztos, hogy az új összetételű Fővárosi Közgyűlésben nagyon nehéz lesz stabil többséget kialakítani, és abban, hogy ez megtörténjen, a főpolgármesternek van a legnagyobb felelőssége. Azonban a többség megteremtése nem tűnik egyszerű feladatnak Karácsony Gergely számára. 

Amint arról már korábban is beszámoltunk, egyre bonyolultabbá válik a Karácsony Gergely körül tervezett baloldali nagykoalíció a Fővárosi Közgyűlésben. A hónapok óta tartó tervezgetés szerint egy újbaloldali nagykoalíció vette volna át Budapest vezetését októbertől a Demokratikus Koalíció és az óbaloldal pártjaitól. Azonban most úgy tűnik, ennek a tervnek keresztbe tett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), amely sajtóinformációk szerint nehezményezte, hogy a tízfős frakcióval rendelkező Tisza Párt koalíción kívülről akarja irányítani a Fővárosi Közgyűlést, míg a nyilvánosság előtt Magyar Péter semmiért sem vállalná a felelősséget. 

A Tisza főpolgármester-helyettest és igazgatósági tagokat sem jelöl a fővárosban.

Az MKKP nélkül az újbaloldaliakból álló koalíció kisebbségbe kerülne a Fővárosi Közgyűlésben, és itt kap kiemelt fontosságot Karácsony Gergely „közbenjárása”. A főpolgármester ugyanis Magyar Péter követeléseivel szemben most az óbaloldalhoz vastagon kötődő Párbeszédet, a saját pártját is bevonná az együttműködésbe.

Annak érdekében, hogy a Párbeszéd helyettesíteni tudja a Kutyapárt vagy más kisebb frakciók kieső szavazatait, lapunk információi szerint a jelenleg a DK-ban politizáló és a pártváltásban, átállásban már komoly tapasztaltra szert tevő Déri Tibor átültetésével háromfősre duzzasztanák Karácsony pártjának frakcióját.

Ezzel párhuzamosan az újbaloldali koalíció működését kívülről támogatná a Demokratikus Koalíció megmaradt kétfős frakciója, illetve Tüttő Kata az MSZP képviseletében. Gyakorlatilag az óbaloldal segédhadtestnek lefokozva segítené Karácsony Gergelyt a legfontosabb döntések elfogadásában. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.