Nagyon megviseli a balmazújvárosi dolgozókat, hogy hónapok óta nem kapnak fizetést

Az egyik intézmény dolgozója nyilatkozott a városi önkormányzat és intézményei körül kialakult tarthatatlan helyzetről.

Forrás: HAON2024. 09. 04. 18:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országos sajtót is bejárta a hír, hogy miért nem kapnak fizetést hónapok óta a dolgozók. Most az egyik intézmény dolgozója nyilatkozott a Hajdú-Bihar vármegyei hírportálnak, a Haonnak a balmazújvárosi önkormányzat és intézményei körül kialakult tarthatatlan helyzetről.

Rövid időn belül másodjára fordult elő, hogy a balmazújvárosi önkormányzat nem tud fizetést adni dolgozóinak. A városnak tavaly decemberig nem volt a 2022-es évre vonatkozó zárszámadása, s emiatt novemberben már nem kaptak fizetést a dolgozók.

Az ügy a Kúriáig jutott, végül a Hajdú-Bihar vármegyei főispánnak kellett megalkotnia a szükséges rendeleteket. Akkor csak egy hónapig maradtak pénz nélkül a dolgozók.

Az idei év sem úgy alakult, ahogy azt sokan – főleg a balmazújvárosi önkormányzat és intézményeinek bérből és fizetésből élő dolgozói – gondolták. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis, ha a helyi önkormányzat az adott évre március 15-ig nem fogadja el a költségvetését, illetve május 31-ig az előző költségvetési év zárszámadását, akkor a helyi önkormányzatot megillető előirányzat folyósítását felfüggesztik. Ezeket a határidőket Balmazújváros nem tartotta be, így ismét felfüggesztették Balmazújváros állami finanszírozását.

Most már április óta nem kapnak fizetést a balmazújvárosi önkormányzat és intézményeinek dolgozói. A közelmúltban megjelent hírek alapján már látszik a fény az alagút végén, viszont szomorú tény, hogy emberek, családok maradtak bevétel nélkül hónapokra. Az egyik érintett intézmény munkatársát kérdezte a Haon, hogyan élik át a jelenlegi időszakot, hogyan látják a körülöttük kialakult helyzetet.

 

Bizonytalanságban teltek a balmazújvárosi önkormányzat dolgozóinak elmúlt hónapjai

Szombati Judit, a Balmazújvárosi Kistérségi Humánszolgáltató Központ dolgozója beszélt a Haonnak arról, hogyan élték meg mint dolgozók, s mint intézmény a kialakult helyzetet:

– A mi történetünk nem április, hanem tavaly október óta tart. Akkor közölték velünk, hogy megeshet, a következő hónapban nem kapunk fizetést. Akkor nem tudtam elképzelni, hogy közalkalmazottként velünk ez megtörténhet, hogy amiért becsülettel, tisztességgel megdolgoztunk, ne kapjuk meg. Mégis eljött az az idő, s 21 napon keresztül nem kaptuk meg a járandóságunkat – emlékezett vissza a tavalyi év végére. Elmondta, ezután aktívabban követte a képviselő-testületi üléseket, és bízott benne, hogy többször nem fordulhat elő az, hogy nem kapnak fizetést.  

Nagyon nagy bizonytalanságban teltek az eddigi hónapok, hiszen nem jutott el hozzánk semmilyen olyan hivatalos információ arról, mikor rendeződhet a helyzetünk. Persze a médiában és a közösségi oldalakon megjelent hírek hozzánk is eljutottak, amelyek szintén, főleg negatívan hatottak ránk érzelmileg és mentálisan is. Most az a hír terjed, hogy nem fog megalakulni a testület, s tovább folytatódik a kálváriánk

 – fogalmazott Szombati Judit.

balmazújvárosi önkormányzat, dolgozó, fizetés, bér,
Bizonytalanságban teltek a balmazújvárosi önkormányzat dolgozóinak mindennapjai az elmúlt hónapok alatt. Fotók: Napló-archív

Rámutatott, hogy nemcsak a megélhetésük, de a központ működése is veszélybe került. 

Próbáltunk mindenfelől segítséget kérni. Egyeztettünk különböző fórumokkal, ellátottjogi-képviselővel. Ha nincsenek a számlák rendezve, akkor nincs étkeztetés, s gyakorlatilag veszélybe kerül a településen élő szociálisan rászoruló, idős vagy fogyatékkal élő emberek addigi ellátása. Negyedik hónapja dolgozunk így, s az ad némi megnyugvást, hogy a hónap végével rendeződhetnek az elmaradt fizetések

– hangsúlyozta.

Elmondta, hogy az elmúlt hónapokban különböző szervezetektől kaptak segítséget: hol tízezer forintot, hol ajándékcsomagot, illetve a népkonyháról felajánlást. De kaptak olyan szakmai segítséget, amivel mentálisan dolgozhatják fel a történteket. 

 

Ekkor rendezheti az elmaradt béreket az önkormányzat

A bérek kifizetése, úgy tűnik, október elejére megtörténhet. Erről a balmazújvárosi önkormányzat közösségi oldalán számolt be, ahol közzétették Dukai Miklósnak, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkárának levelét. 

Ebből kiderül, az önkormányzat, a szeptember havi nettó kifizetés során egy összegben kapja meg az április óta felfüggesztett összegeket.

Dukai Mikós levelében – az előzmények ismertetését követően – arról ír, hogy a hajdú-bihari kormányhivatal augusztus 14-én tájékoztatta a minisztériumot, hogy Balmazújváros immár rendelkezik elfogadott 2024-es költségvetéssel és 2023-as zárszámadással.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.