Titkolózik pénzügyeiről a Tisza Párt

Ködösítenek bevételeikről Magyar Péterék.

2024. 09. 24. 13:11
MAGYAR Péter
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatályos törvények értelmében a pártok kötelesek a pénzügyi kimutatásukban külön feltüntetni az egy naptári év alatt kapott, ötszázezer forintot meghaladó hozzájárulásokat, a hozzájárulást adó megnevezésével és az összeg megjelölésével – szögezte le közösségi oldalán a Tűzfalcsoport. Mint írták, a saját bevallása szerint a magánszemélyektől beérkező, többszáz millió forintnyi támogatásokból gazdálkodó Tisza Párt – bár erre „nem lenne köteles” –

most nyilvánosságra hozott beszámolójából semmilyen erre vonatkozó információ nem derül ki, különösen, hogy ki az a nagyobb adományt nyújtó magánszemély.

A blog rámutatott: a transzparencia az elszámoltathatóság, az állampolgári bizalom és részvétel támogatása révén, nélkülözhetetlen eleme az egészséges demokráciának, egyben erősíti is azt. 

Ám a Tisza Párt hangzatos kinyilatkoztatásával szemben a valóság az, hogy a párt által frissen közzétett, a 2024 második negyedévében (április 10. – június 30.) beérkezett támogatásokat és megvalósult kiadásokat részletező beszámoló erősen hiányos

– húzták alá.

A Tűzfalcsoport szerint ennek kapcsán érdemes hangsúlyozni, hogy a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény előírja, hogy a pártok kötelesek a pénzügyi kimutatásukban az egy naptári év alatt kapott, ötszázezer forintot meghaladó hozzájárulásokat (például adományokat) – a hozzájárulást adó megnevezésével és az összeg megjelölésével – külön feltüntetni. 

A blog hangsúlyozta, a párt a magánszemélyektől beérkező közvetlen támogatásokat több mint 200 millió forint értékben szerepelteti kimutatásában, így minden bizonnyal lenne mit nyilvánosságra hozniuk, amelynek elmaradása különösen lesújtóvá teszi a transzparenciát a szavak szintjén zászlajára tűző Tisza Párt ködösítését.

Például egy párt állandó költségeivel számolva, a Tisza Párt már önmagában a Hősök terére szervezett rendezvényével majdhogynem kimeríthette a frissen nyilvánosságra hozott beszámolójában feltüntetett összkiadásokat. 

– mutattak rá, majd megjegyezték: a jelenlegi piaci viszonyok között pedig a közel 200 állomásos országjárás egyenként minimum kétmillió forintba kerülhetett, eltekintve az egyéb járulékos költségektől.

Borítókép: Magyar Péter (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.