A baloldal kirekesztette a nemzetből a külhoni magyarokat

A viszonyulás a határon túli magyarokhoz mutatja a törésvonalakat a parlamentben is Völner Pál szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 01. 14:48
ZSIGMOND Barna Pál
Budapest, 2018. október 31. Zsigmond Barna Pál, a Fidesz vezérszónoka felszólal egyes törvények külügyi igazgatási tárgyú módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 31-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsigmond Barna Pál fideszes képviselő a parlament keddi ülésnapján napirend előtti felszólalásában kiemelte: a határon túli magyarság szempontjából az elmúlt évben sorsdöntő választások voltak, és többnyire sikeresen szerepeltek ezeken. Az elért választási eredmények fontosak, mert elengedhetetlen az erős képviselet a helyi és országos döntési szinteken – mutatott rá. Közölte:

a baloldal 2004-ben kirekesztette a nemzetből a határon túli magyarokat, Gyurcsány Ferenc DK-elnök mindig ellenük volt, de legutóbb a Momentum is egy román párt mellett kampányolt.

Úgy vélekedett, a hétvégi romániai választás tétje, hogy mennyire erős felhatalmazása lesz az RMDSZ-nek. Mindeközben a román állam a magyarok elleni támadásban gondolkodik, és Ukrajnában is példátlan támadás érte a magyarokat – mondta. Hozzátette: kiállnak a magyarok mellett, és Ukrajnának le kell állnia a magyarok elleni durva támadással, mert ez elfogadhatatlan. Hangsúlyozta: az erdélyi magyarságnak sikerült túllépnie a megosztottságon, és csak akkor győzhetnek, ha összefognak. A cél az, hogy legyenek megkerülhetetlenek a román politikában – fogalmazott.

Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára úgy válaszolt: a viszonyulás a határon túli magyarokhoz mutatja a törésvonalakat a parlamentben is. A 2004-es népszavazáson a baloldal egységesen fellépett a külhoni magyarok magyar állampolgárságának lehetősége ellen, ez egy szégyenletes emlék, amelytől azóta sem tudtak elszakadni – mondta. Hozzátette:

a Momentum példája azt mutatja, hogy nem számíthatnak jóra az újaktól sem. Közölte: a legfontosabb, hogy a határon túli magyarok a választásokon álljanak ki a saját érdekükért, és válasszanak saját képviselőket az erős képviseletért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.