A klímaváltozás és a migráció viszonyát is tárgyalják a nemzetközi konferencián

A Migrációkutató Intézet által szervezett jövő heti konferencián a klímaváltozás és a migráció viszonyát is tárgyalják.

Munkatársunktól
2021. 05. 07. 11:43
null
Lipa, 2020. december 29. Az Európai Unió nyugati országaiba igyekvõ illegális bevándorlók élelemért állnak sorban a Bosznia északnyugati részén, Bihács közelében lévõ, a bevándorláspárti kormányközi Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) által bezáratott lipai befogadótáborban 2020. december 29-én. Hat nappal korábban a bezárás miatt néhány táborlakó felgyújtott több sátrat és konténert. MTI/EPA/Fehim Demir Fotó: Fehim Demir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Migrációkutató Intézet nemzetközi online konferenciát szervez május 13–14-én, Strategies of Resilience címmel. A kétnapos eseményen hazai és külföldi szakértők a klímaváltozás, az alkalmazkodás és a migráció összefüggéseit vitatják meg.

A klímaváltozás is erősen befolyásolja a migrációt Fotó: Reuters/Borja Suarez

„A klímaváltozás az emberiség történetének egyik legnagyobb kihívása, az elmúlt évtizedek drasztikus átalakulása minden eddiginél határozottabb válaszokat sürget. Az éghajlatváltozás életünk szinte minden területére hatással van, ideértve a politikai, gazdasági és társadalmi szférákat is” – írták a konferenciát beharangozó közleményben.

Arra is kitértek, hogy

a klímaváltozás az egyik legősibb emberi tevékenységet, a migrációt is jelentősen befolyásolja. „Ennek a pontos hatásmechanizmusa azonban heves viták tárgyát képezi. Abban sincs egyetértés a kutatók, politikusok és szakértők között, hogy egyáltalán lehet-e csökkenteni a klímaváltozás mértéket, illetve lassítani annak sebességét, vagy az emberiség számára csak az alkalmazkodás lehetősége marad”

– mutattak rá, hozzátéve: a konferencia nem kíván végső állításokkal szolgálni ebben a vitában. „A cél ehelyett az, hogy a döntéshozóknak, kutatóknak és szakértőknek olyan platformot biztosítson, ahol szabadon meg tudják vitatni álláspontjukat a klímaváltozás és a migráció közötti komplex kapcsolatrendszerről. Vajon az éghajlatváltozás ösztönözni fogja a tömeges migrációt, és fegyveres konfliktusokat fog gerjeszteni? Az alkalmazkodás és a kapacitásépítés megoldásként szolgálhat-e a problémára? Hogyan tudjuk megbecsülni az ökológiai átalakulás mértékét? Létezik-e olyan technológia, amely mérsékelheti vagy visszafordíthatja a klímaváltozást, vagy továbbra is csak a »csodafegyvert« várjuk, amely megmentheti civilizációnkat?” – fejtették ki.

A konferencia programja a Migrációkutató Intézet honlapján tekinthető meg. A szervező közösségi oldalán követhető előadások angol nyelven hangoznak majd el, amelyekhez az élő adásban szinkrontolmácsolást biztosítanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.