Az istenszolgálatot szorgalmazzák a szaúdi hatóságok a mekkai zarándoklaton

Forrás: MTI2019. 08. 09. 12:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos adatok szerint a körülbelül 2 millió zarándok közül csaknem 1,8 millióan külföldről érkeztek Szaúd-Arábiába.

A hívőket pénteken buszokkal szállítják a Mekkától öt kilométerre fekvő Mínába, ahol az erre a célra kialakított sátortábor a SPA szaúd-arábiai hírügynökség szerint akár 2,6 millió zarándokot is el tud szállásolni.

Szombat reggel az emberek a 70 méter magas Arafat hegyre indulnak, ahol a hagyományok szerint Mohamed próféta a halála előtt utoljára prédikált a muszlimoknak. Itt napnyugtáig kórusban szólongatják Allahot, és neki ajánlják szolgálataikat.

A több napig tartó zarándoklat kedden ér véget.

Noha az iszlám a békességet és az erőszakos cselekmények felfüggesztését írja elő a zarándoklat idejére, az idén is komoly politikai feszültségek övezik a háddzs idejét.

Szaúd-Arábia és térségbeli szövetségesei, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek az elmúlt hónapokban többször élesen bírálták Iránt, Teheránban pedig leszögezték: az Irán partja mellett nyíló Hormuzi-szorosban nem garantálhatják a hajózás biztonságát.

A szoroson évente 500 milliárd dollár értékű áru halad át, köztük a globálisan forgalmazott nyersolaj 20 és a cseppfolyósított földgáz 25 százaléka.

Szaúd-Arábiát az év eleje óta azért is több bírálat is érte, mert szerepet vállalt a jemeni polgárháborúban.

A nők nem fedhetik el magukat

Augusztus 9-én kezdődik meg a háddzs, vagyis az iszlám híveinek öt-hat napon át tartó mekkai zarándoklata – közölte Sógor Dániel arabista az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az iszlám csak azok számára teszi kötelezővé a mekkai zarándoklatot, akik fizikailag képesek erre és anyagilag is megengedhetik maguknak. Szintén érdekesség, hogy a zarándoklat alatt a nők sem arcukat, sem kezüket nem fedhetik el, mivel ez megnehezítené a kapcsolatot istennel.

A zarándoklat egyébként az iszlám ötödik pillére a hit megvallása, a napi ötszöri ima, az adakozás és a ramadáni böjt mellett – ismertette Sógor Dániel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.