Lehet-e nyáron bort inni? Ha igen, akkor milyet? Könnyebbet, gyümölcsöset? Bűn, ha valaki nyáron is szereti a vörösbort? Tipikus nyári ital volt a rozé. Mostanában viszont egyre gyakrabban hallami, hogy leáldozott a rozéknak. Nem tudom így van-e, vagy csak az alkoholmentesített borokat támogató lobbi terjeszti-e. Kétségtelen, hogy ha a számokat nézzük, kevesebb rozé fogy, mint néhány évvel ezelőtt. Ez azonban vélhetően nem csupán a rozék körében jelent problémát. Nem tudom, a hazai borfogyasztási szokásokat vajon mennyire képes alakítani a tudatos borfogyasztó közösség köreiben észlelhető változás. A legnagyobb problémát – nem csak nálunk, szinte Európa-szerte – abban látom, hogy lassan a borfogyasztás és kóstolás természetes környezete szűnik meg körülöttünk. Azok a közösségek, társaságok, ahol még húsz-harminc évvel ezelőtt is leültek az emberek néhány pohár bor mellé, beszélgettek és éltek. Együtt, társaságban. Társas lényként. Rozéval a pohárban, vagy éppen olaszrizlingekkel.
A rozé az elmúlt tíz-tizenöt évben a hazai borfogyasztók között nagyon népszerű kategória lett, majd viszonylag hamar el is veszítette érzékelhető népszerűségét. Nem gondolom, hogy alulértékelt köre lenne a boroknak, de kétségtelen, hogy kevés termőhelyen veszik igazán komolyan a rozé készítést. Nálunk régi hagyománya volt a rövid ideig héjon áztatott és az erjesztés útján elindított siller boroknak, de ez többnyire a kadarka tulajdonságainak volt köszönhető.
Sok tévhittel ellentétben a rozé az asztalon nem nevezhető afféle gasztronómiai Jolly Jokernek. Az ételek mellett a legtöbb egyszerűbb rozé pont úgy fog viselkedni, mint a reduktív fehérborok. Ezeket a borokat ugyanis általában nem érlelik hordóban, gyorsan szüretelik az alapanyagot, és igyekeznek az üde, fiatalos, savhangsúlyos és gyümölcsös jegyeit minél inkább megtartani. Ez a stílus pedig a könnyedebb, egyszerűbb fogások mellett állja csak meg a helyét. Ha jó a bor tartása, számolhatunk némi zsírral is a tányéron, de nagyon komplex fogásra azért ne gondoljunk. Viszont ma is igazi jó nyári bor lehet.