A mérsékelt muszlimokkal működik a párbeszéd

Hazánk nyolcmilliárd forinttal támogatja az üldözött keresztényeket. Iskolák, kórházak felépítésétől egészen egyetemi ösztöndíjak odaítéléséig terjed a kormány programja. Hogyan jut el a segítség oda, ahová kell, és pont oda jut-e? Van-e fogadókészség a világban arra, hogy csatlakozzanak ehhez a különleges modellhez? Ezekről a témákról beszélgetett a Hír TV Globál című műsorában Gantner Barnabás Juhász Hajnalka miniszteri biztossal és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel.

Forrás: Hír TV2019. 06. 12. 15:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hungary Helps, vagyis Magyarország segíti a keresztényeket – de mennyit ér egy kis ország segítsége a nagyvilágnak? Egy másik kérdés is adódik: miért is van szükség a keresztény hívők megsegítésére? A vallásszabadság intézményesült a II. világháború után Európában, azonban a muszlim világban ez nem működik. A terrorszervezetek átpolitizált vallásként befolyásolja a Közel-Keletet. A párbeszéd csak a mérsékelt muszlimokkal működik. Az iszlamista államokban a gazdasági-társadalmi és emberi jogok csak addig működnek, amíg az iszlámmal, mint államvallással nem konfrontálódnak.

Magyarország helyben segít – ez a mottója a Hungary Helps elnevezésű programnak, amelynek egyik fő célkitűzése, hogy segítsen lakóhelyükön tartani, illetve oda visszatérni az elmúlt években elűzött keresztény közösségeket.

Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő (KDNP), az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke az adásban elmondta, hogy Szíria és Irak a két kiemelt ország a magyar támogatás szempontjából. „A második világháborúban Európában a lelkiismereti és vallásszabadság a nemzetközi szervezeteken keresztül intézményesült. De a Közel-Keleten a különböző vallási közösségeknek a szekularizációja egy nagyon-nagyon bonyolult és nem megvalósult folyamat. Megjelentek azok a terrorszervezetek mint az Iszlám Állam – ami az al-Kaidából vált ki – és gyakorlatilag intézményrendszer nélkül gondolkodik abban, egy átpolitizált vallásként, hogy hogyan befolyásolja a Közel-Keletet” – nyilatkozta a KDNP-s politikus.

Nógrádi György hozzátette: „Ha csak az elmúlt órák híreit nézem, akkor Irak hivatalosan értesítette Franciaországot. Mit kérnek a franciák? Hogy ne végezzék ki a francia terroristákat, de ne küldjék vissza. Az iraki válasz az volt: oké, fejenként egymillió dollárért” – mondta a biztonságpolitikai szakember.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.