A székely autonómiáért szólalt fel Leslie Mandoki

Leslie Mandoki a Facebook-oldalán buzdít a benyújtás előtt álló székely petíció aláírására.

Magyar Nemzet
2020. 10. 26. 10:36
null
Budapest, 2019. március 10. Résztvevõk székely zászlókkal a székely szabadság napja alkalmából tartott rendezvényen a budapesti Hõsök terén 2019. március 10-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leslie Mandoki a Facebook-oldalán buzdít a benyújtás előtt álló székely petíció aláírására, felhívva a figyelmet a támogatás fontosságára. A társadalmi és közéleti ügyekben gyakran megnyilvánuló zenész-producer a székelyek helyzetét az uniószerte hasonló kihívásokkal küzdő, autonómiájuk megtartásáért harcoló skótok, katalánok, illetve választott szűkebb hazájához, Bajorország esetéhez hasonlítja. Kérésének különös aktualitást ad, hogy a világhírű magyar zenész éppen a közelmúltban dolgozta fel Bartók Erdélyi táncok című darabját.

Leslie Mandoki is a petíció aláírására buzdít Fotó: Kurucz Árpád

A Székely Nemzeti Tanács által tavaly indított aláírásgyűjtés célja, hogy a székelység Európa hagyományos nemzeti közösségeinek egyikeként megtarthassa saját identitását szülőföldjén. Azt kívánják elérni, hogy az Európai Unió kezelje nagyobb figyelemmel az érintett régiókat az uniós támogatások elosztásánál. Jelenleg ugyanis sok esetben a többségi társadalmak döntéseikkel hátrányosabb helyzetbe taszítják ezeket az önálló kulturális értékekkel, vallással, nyelvvel, hagyományokkal bíró kisebbségeket.

A koronavírus miatt egyszer már meghosszabbított határidejű, már több mint egy esztendeje zajló aláírásgyűjtés a végéhez közeledik, a november 7-i határidőig kevesebb mint két hét van hátra. A kívánt egymillió aláírás már összegyűlt, azonban a másik kritérium – hét különböző országban is el kell érni egy bizonyos limitet – még nem teljesült. Minél több aláírás érkezik, annál nagyobb nyomatékot tudunk adni az ügynek – vallja a zenész, akinek évtizedes barátja, a Brassóból származó székely szomszédja miatt személyesen is fontos az ügy.

– Mindenki tud tenni azért, hogy a Székelyföld, gyökerünk, ez a kulturális gyöngyszem Európa támogatásával megmaradjon. Hallják meg Brüsszelben is a szavunkat! – buzdít a petíció aláírására a zenész. Bár a petíció most Székelyföldért szól, de ne feledkezzünk el a Délvidéken, Felvidéken, Újvidéken vagy a Kárpátalján élő testvéreinkről sem, akiknek szintén segítenünk kell a sokszínű és egyedi magyar kultúra fennmaradásáért.

A Facebook-posztban meghallgatható a Leslie Mandoki által „Mother Europe” címen világsztárokkal feldolgozott Vén Európa című sláger is, ami nagy hatást gyakorolt a 45 éve Németországban és Amerikában élő zenészre. A dal szerinte a toleráns és színes Európa szimbóluma, ahol a különböző színek együttese adja a vén kontinens erejét, szépségét, kifejezőkészségét. Értelmezésében Európa a nyitottság és az egymás iránti tisztelet földje, ahol nem tolerálják az intoleranciát.

Este a székelyeknél

A művész kérésének aktualitást ad legutóbbi nagyszabású alkotása, az elmúlt hetekben Magyarországon is megjelent dupla albuma, amelynek első lemezén az összesen három tucat Grammy-díjjal büszkélkedő zenésztársaival pont napjaink problémáira hívja fel a figyelmet. Dalaiban a széthúzás, a kaszinókapitalizmus, a kapzsiság vagy éppen az algoritmusok által vezérelt közösségi média, a véleménybuborékba zárkózás leküzdésére, az összefogásra buzdít. A megjelenést követően azonnal az eladási listák élén nyitó album második korongján Bartók Béla Magyar képek című művét dolgozta fel a nemzetközi sztárokból álló előadógárda. Az eredeti Bartók-darab első tételének címe: Este a székelyeknél.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.