MTA elnök: A tudomány és a politika együttműködése nemzeti érdek

Az MTA frissen megválasztott elnöke megtartotta első sajtótájékoztatóját.

Forrás: MTI2020. 07. 08. 13:16
Freund Tams
Budapest, 2011. mrcius 4. Freund Tams, a Magyar Tudomnyos Akadmia Ksrleti Orvostudomnyi Kutatintzetnek igazgatja. Hrom magyar idegtuds, Freund Tams, Somogyi Pter, az Oxfordi Egyetem Anatmiai Neurofarmakolgia Intzetnek igazgatja s Buzski Gyrgy, az egyeslt llamokbeli Rutgers Egyetem Molekulris- s Viselkeds-Idegtudomnyi Kzpontjnak professzora kapta megosztva az egymilli eur (272,8 milli forintos) sszdjazs Agy-djat (The Brain Prize) a memriafolyamatokban kulcsszerepet jtsz agyi ideghlzatok feltrsrt. MTI Fot: Mth Zoltn Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti érdek a tudomány és a politika együttműködése, ezért a két terület között kétirányú kommunikációra van szükség – mondta el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szerdai online sajtótájékoztatóján a köztestület frissen megválasztott elnöke.

Első elnöki sajtótájékoztatóján Freund Tamás hangsúlyozta: minden tudományterületen, politikai hovatartozástól függetlenül tiszteli a kiválóságot, a gyengéket pedig továbbra is kritizálni fogja. A sokféleség a fejlődés záloga; attól, hogy valaki másképpen látja a világot, még nem lesz rossz tudós – jelentette ki.

Az akadémia új elnöke kiemelte: az MTA nemzeti kincs, a tudomány és a politika együttműködése pedig nemzeti érdek; a tudomány és a politika világának megalkuvásmentes kapcsolata, kölcsönösen előnyös együttműködése az ország fejlődésének alapvető feltétele.

Freund Tamás újságírói kérdésre elmondta: célja, hogy az MTA közelmúltban kiszervezett kutatóhálózata visszakerüljön az akadémia égisze alá, mielőtt azonban ezt kezdeményezné, működőképes kapcsolatot és kölcsönös bizalmat szeretne kiépíteni a kormánnyal.

A Magyar Tudományos Akadémia 193., tisztújító közgyűlése a hétfő este kezdődő és kedden este lezárult 24 órás szavazásán a leadott szavazatok 58,51 százalékával Freund Tamás akadémikust választotta meg az Akadémia új elnökévé. A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja az MTA élén. Az elnöki posztért Freund Tamás mellett Pléh Csaba pszichológus, nyelvész indult. Freund az elnöki pályázatában azt írta, a korábbi gyakorlatnak megfelelően helyre akarja állítani a miniszterelnökkel és a kormány tagjaival a közvetlen kapcsolatot, az MTA függetlenségének veszélyeztetése nélkül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.