A V4-ek rendkívül jól vizsgáztak ezen nehéz időszakban is

A világjárvány át fogja rajzolni a világpolitikai térképet is, és erre az EU-nak is fel kell készülnie.

Forrás: MTI2020. 04. 08. 14:40
null
Fotó: BORSOS MATYAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország együttműködése rendkívül jól vizsgázott ezen nehéz időszakban is, ezért a felek folytatják, sőt még szorosabbá teszik azt az új típusú koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelem terén – jelentette ki Szijjártó Péter a visegrádi államok (V4) külügyminisztereinek szerdai videokonferenciáját követően.

A külgazdasági és külügyminiszter a Facebok-oldalán tartott online sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy

a jelenlegi helyzet megmutatta, hogy milyen praktikus előnyökkel jár a visegrádi együttműködés,

ugyanis a négy ország kölcsönösen segítette egymás külföldön rekedt állampolgárainak hazajuttatását.

A tárgyaláson napirenden volt a Keleti Partnerség kérdése is, amellyel kapcsolatban Szijjártó úgy vélekedett,

a világjárvány „rendkívüli módon át fogja rajzolni a világgazdasági és világpolitikai térképet is, s erre az Európai Uniónak is fel kell készülnie”.

„Kelleni fognak a szövetségesek, a barátok, a partnerek az EU-n kívül is, s kézenfekvő, hogy az EU a keleti szomszédsággal is szorosabb együttműködést alakítson ki” – fogalmazott.

Szijjártó Péter elmondta, megegyeztek abban, hogy

250 ezer eurós szolidaritási alapot hoznak létre a Nemzetközi Visegrádi Alapon belül a hat keleti partnerállam

– Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova, Örményország és Ukrajna – számára. Hozzátette, abban is egyetértettek, hogy az elmúlt időszakban nem nagyon haladt előre a Keleti Partnerség programja, ezért „látványos és drasztikus” lépésekre van szükség.

A tárcavezető ezért javaslatot tett a Fehéroroszországgal szembeni EU-s szankciók eltörlésére, a NATO és Georgia közötti együttműködés egy „dimenzióval feljebb” emelésére, az új stratégiai megállapodás megkötésére Azerbajdzsánnal, illetve arra, hogy Moldova megkapja azt a 70 millió eurót, amelyet az Európai Unió korábban neki megszavazott, de végül „unfair hivatkozással” nem utalt át.

Fotó: facebook.com/kormanyzat

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.