A vírusteszteken nyerészkedés nem kifizetődő

Sok cég nyerészkedni próbált a hatósági vírusteszteken, de a fogyasztóvédelmi ellenőrzésen lebuktak.

Forrás: MTI2020. 10. 30. 14:15
null
Schanda Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október elején országos fogyasztóvédelmi vizsgálat indult, amely azt mutatta ki, hogy egyes cégek nyerészkedni próbáltak a PCR-vírusteszteken – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Schanda Tamás felidézte, hogy már több mint egymillió mintavétel történt. Ezek többsége ingyenes volt, hiszen csak azoknak kell fizetniük, akik saját elhatározásból teszteltetik magukat.

A kormány azért vezette be a 19 500 forintos hatósági árat a PCR-tesztre, hogy egyetlen cég se tudjon nyerészkedni a járványon, sajnos azonban nem így történt

– mondta.

Budapesten még zajlik a vizsgálat, a 19 megye kormányhivatalai azonban már elkészültek vele. Eddig 81 szolgáltatót ellenőriztek, és húsznál tapasztaltak gondot, azaz minden negyedik cég jogsértő módon járt el – közölte az államtitkár.

Átnéztek száz honlapot, ezek közül 14-et találtak problémásnak. Helyszíni ellenőrzésből 57-et, telefonosból 83-at végeztek.

A húsz jogsértő cég közül 14-gyel szemben indult fogyasztóvédelmi eljárás. Ennek oka, hogy több vállalkozás együttműködőnek bizonyult, és már az ellenőrzéskor azonnal pótolta a hiányosságokat. Három cégre már most bírságot szabtak ki, mivel nem orvosolta a jogsértést: nem 19 500 forintért érhető el náluk a teszt, vagy nem egyértelműen tüntetik fel az árakat.

A kormány a későbbiekben is szigorúan lép majd fel azok ellen, akik nyerészkedni próbálnak a járványon

– hangoztatta Schanda Tamás.

Már több mint egymillió ingyenes tesztet végeztek el

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára arról beszélt, hogy már több mint egymillió, döntően ingyenes tesztet végeztek el. Hozzátette, fizetnie a vizsgálatért csak annak kell, aki önkéntesen végezteti el a vizsgálatot.

Ezek ára azért önköltséges, hogy senki ne tudjon nyerészkedni a vírusteszteken, bár ezt így is többen megpróbálták – közölte az államtitkár, hozzáfűzve, az ITM kezdeményezésére fogyasztóvédelmi eljárás indult a PCR-tesztek árazásával kapcsolatosan. Ezek árát 19 500 forintban maximalizálták, de a vizsgálatokat végző szolgáltatók árpolitikáját áttekinthetővé kell tenni, mert most sokféle létezik. Megvizsgálták az árképzés, a tájékoztatás és a szolgáltatások megfelelőségét.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.