Adóemelők lettek a nagy ígérgetőkből

Számos balliberális polgármester szegte meg az ígéretét, és a beharangozott kedvezmények helyett adót emeltek vagy éppenséggel új sarcokat vetettek ki.

2019. 12. 20. 5:55
null
Minél közelebb van az ingatlan a parthoz, annál többet kell érte fizetni Fotó: MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az ellenzéki polgármesterjelöltek jelentős része osztogatással kampányolt az októberi helyhatósági választás előtt, mandátumot szerezve többen is különböző adóemeléseket és újfajta sarcok bevezetését javasolták, majd szavazták meg az őket támogató baloldali többségű önkormányzati képviselő-testületek.

Egerben például több mint tíz százalékkal emelte az idegenforgalmi adót a Mirkóczki Ádám (Jobbik) által vezetett önkormányzat a múlt hónapban. Oroján Sándor, a helyi Fidesz frakcióvezetője lapunknak elmondta, az intézkedéssel leginkább a kispénzű belföldi turistákat és elsősorban a nagycsaládokat sújtotta a baloldali többségű képviselő-testület, mivel például egy kétgyermekes, négytagú család egyhetes kikapcsolódása esetében 14 ezer forintot tesz ki a megnövelt mértékű adó. Szavai szerint Mirkóczkiék az időseket és az iskolakezdő gyermeket nevelő családokat is évi több ezer forint jövedelemtől fosztották meg.

Rosszul járnak Siófokon, akik jó helyre költöztek
Fotó: MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Legalább 16 ezer nyugdíjastól vettek el ötezer forintot a települési támogatás megvonásával, a gyermeküket az általános iskola első osztályába küldő nagyjából 500 családot pedig négyezer forinttal rövidítették meg.

Vác új baloldali városvezetése megemelt, s újonnan bevezetett adókkal sújtotta a település lakosait. Matkovich ­Ilona polgármester intézkedéscsomagja értelmében ötven százalékkal emelkedik a kereskedők építményadója, az ipari vállalatok építményadója pedig harminc százalékkal lesz magasabb.

Az új adónemek közül a telekadó esetében a törvényi maximumot, vagyis a négyzetméterenként 200 forintot vetik ki, a reklámadó esetében pedig a sarc négyzetméterenként nyolcezer forint.

Bár Szekszárdon a fideszes Ács Rezső a polgármester, de baloldali többségű testület van, és Faragó Zsolt független képviselő egy nyilatkozatában nem zárta ki, hogy a dízelautó-tulajdonosokat büntetnék. Helyi információnk szerint szinte biztosra vehető, hogy balliberális kezdeményezésre lesz a dízelautókat sújtó adó a jövő év elején. Dunaújvárosban pedig, az önkormányzat működését jól ismerő forrásunk úgy tudja, a jobbikos polgármester, Pintér Tamás építmény- és garázsadó, valamint parkolási díj kivetését is tervezi.

Több régebb óta hivatalban lévő balliberális városvezető is az adók emelése mellett döntött. Haág Zalán, a szegedi KDNP frakcióvezetője lapunkat arról tájékoztatta, hogy a Botka László vezette önkormányzat legutóbbi ülésén megszavazták a szociális lakbérek jelentős – 25 százalékos – emelését a jelenlegi ciklus végéig, s valamivel kisebb mértékben növelik az önkormányzati lakások bérleti díját is.

Nemrégiben pedig a siófoki testület döntött arról, hogy extra adót fizessenek azok, akiknek a Balaton-part közelében van háza vagy telke. A csak panorámaadóként említett sarc a helyi Fidesz önkormányzati képviselője, Gencsi Attila szerint azért is átgondolatlan, mert több vízparti ingatlantulajdonosnak emellett az idegenforgalmi adót is be kell fizetnie.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.