Alföldi zebra született a Nyíregyházi Állatparkban

Forrás: MTI2020. 04. 03. 18:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alföldi zebra (Equus quagga) született a Nyíregyházi Állatparkban, a „pizsamás lovacskát” már láthatja a közönség a park Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerében.

A kis csődör tizenkét hónapnyi vemhesség után jött a világra, születése után egy-két órával már lábra állt. Étrendjében hat-kilenc hónapos koráig még fontos szerepet kap az anyatej, de hamarosan a szálas takarmányt is megkóstolja majd – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatási osztályvezetője pénteken az MTI-vel.

Az eleven csikó hamarosan csatlakozik az afrikai szavannát idéző kifutóban élő zebracsapathoz, de amíg felerősödik, szüleivel és testvérével külön kifutóban növekszik.

A jelenleg egy „játék lovacskához” hasonlító utódnak az apró testhez képest aránytalanul hosszú végtagjai vannak, fejlődése során azonban fokozatosan kialakulnak a felnőttekre jellemző testarányok. A kicsi szőrzete is eltér az ivarérett egyedekétől, a csikószőr az első hónapokban kevesebb fedőszőrből és több pehelyszálból áll és csíkjai is világosabbak – ismertette a szakember.

Természetes élőhelyükön, Afrikában kedvelik a nyílt füves, vagy ritkás-ligetes szavannákat. Bár napjainkban még nem tartozik a veszélyeztetett állatok közé, az élőhelyek csökkenése és az illegális vadászat hosszú távon veszélyeztetheti a faj fennmaradását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.