ÁSZ: stabil a városi önkormányzatok gazdálkodása

Stabil, fenntartható, nem igényel rendszerszintű beavatkozást a magyarországi városi önkormányzatok gazdálkodása – jelentette ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Forrás: MTI2019. 03. 22. 16:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Warvasovszky Tihamér annak az ellenőrzésnek a tapasztalatairól számolt be, amelynek során az ország valamennyi, vagyis 322 városi rangú településének 2015-2016-os gazdálkodását vizsgálta az ÁSZ az Önkormányzati Kockázati Megfigyelő Rendszer (Ökomer) használatával.

Az alelnök hangsúlyozta: a fenntartható pénzügyi és vagyongazdálkodási stabilitás annál is inkább fontos ezen településeken, mert 3,3 millió polgárnak adnak otthont, és a költségvetésük a bevételi és a kiadási oldal együttesével meghaladja az 1400 milliárd forintot.

Felidézte, hogy az ÁSZ 2010 után azt követően végezte el az önkormányzatok gazdálkodásának átfogó ellenőrzését, hogy a települések jelentős adósságot halmoztak fel. Éppen ennek az ellenőrzésnek a nyomán döntött az Országgyűlés az önkormányzatok adósságának konszolidációjáról, amelyre 2011 és 2014 között több ütemben került sor.

Mostanra vált szükségessé a kontroll megismétlése az ÁSZ által kidolgozott, a rendszerszintű kockázatokat is feltáró Ökomer módszer segítségével. Az önkormányzatok gazdálkodása ugyanis jelentős hatást gyakorol az állam egészének gazdálkodására, valamint az önkormányzati vagyon a nemzeti vagyon része – fűzte hozzá. Ennek keretében tavaly 132 nagyközség gazdálkodási kockázatait vizsgálták, most pedig a városok kerültek sorra (a megyei jogú városok, a fővárosi kerületek és a főváros külön kategória) – ismertette.

Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára arról szólt, hogy a vizsgált időszakban az önkormányzatoknál stabil volt a pénzügyi egyensúly, a költségvetési bevételek összességében fedezetet nyújtottak a kiadásokra, és a települések megőrizték vagyonukat.

A 322 város közül, mindössze 19 esetében tárták fel az adósságrendezési eljárás veszélyének kockázatát. Ezek olyan települések, amelyek negatív működési költségvetés mellett halmoztak fel kilencven napnál régebben lejárt szállítói tartozásokat.

Arra is kitért, hogy miközben az önkormányzatok gazdálkodásában nem, az önkormányzati cégek működése esetében találtak kockázatokat. Az ellenőrzésnek éppen az volt a célja, hogy felhívják a városok figyelmét arra, fokozott figyelmet fordítsanak a társaságok gazdálkodására – mondta a főtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.